Vammarhöjdens framtid inte tillräckligt väl utredd

Nuvarande styre i Valdemarsviks kommun (S+C) har tappat bort - att innan man fattar beslut - måste det finnas tillräckliga beslutsunderlag, vilket framgår i kommunallagen.

Region Österhötlands planerar för ett vårdcentrum vid Vammarhöjden.

Region Österhötlands planerar för ett vårdcentrum vid Vammarhöjden.

Foto: Patrik Selsfors

Insändare2022-09-02 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Varför bygga ett vårdcentrum i Valdemarsvik?" NT 23/8

Under de senaste mandatperioderna har ärende efter ärende präglats av ofullständiga beslutsunderlag som fått stora negativa konsekvenser för kommuninnevånarna. I fallet Vammarhöjden kan konstateras att man inte har en aning om vad detta bygge i verkligheten kommer att kosta kommuninnevånarna eller om hela projektet bara är en fantasi där det mesta blandats ihop.

Lpo vill ha nytt boende på Odal, 30 platser till en kostnad av 40 miljoner. Lpo vill också garantera att äldreboendena i Gryt och Gusum blir kvar och kan byggas ut.

Vad saknas då i förslaget om Vammarhöjden - inga alternativ har utretts, ingen behovsprövning, hur många sjuka pensionärer är det och vilka är deras medicinska behov? Anhörigas situation och krav finns inte dokumenterade. Status avseende kommunens medicinska resurser, brist på läkare, brist på sjuksköterskor, undersköterskor som saknar utbildning och inte kan det svenska språket.

Regionens resurser är knapphändiga och räcker inte till god vardagsvård för de vanligaste åkommorna, förebyggande vård är bristfällig.

Samordningsvinster har inte dokumenterats, tvärtom. Nuvarande erfarenhet av kommunal/regional sjukvård visar på att den inte fungerar.

Kommunen klarar knappt att sköta de basala omvårdnadsbehoven det vill säga mat och husrum åt dessa sjuka pensionärer. Att nu åta sig att hjälpa regionen med mer avancerad sjukvård är inte bara orealistiskt utan kan till och med vara farligt för de äldre. 

Gör om och gör rätt - dags att införa kvalitétskrav och demokrati även i Valdemarsvik.