Välj mellantid istället för sommar- eller vintertid

Sommartid, vintertid (eller normaltid). Det är frågan! Men varför inte rentav mellantid?

Insändare 18 mars 2022 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ända sedan hösten 2017, efter att ett medborgarinitiativ fört fram ärendet, föreslog Finland för EU att tidsomställningen sommar/vinter skulle avskaffas.

Sedan dess så har ämnet diskuterats fram och tillbaka inom EU och i dess medlemsländer. Än hit och än dit. Och det tycks nu ha fört fram till att varje medlemsland själv ska besluta om vilken normaltid landet ska ha. EU vill dock inte att de ska uppstå ett antal nya tidszoner bara för den sakens skull och det kan man förstå.


Men om vi flyttar fram klockan en halvtimme, nu när det fortfarande är vintertid och låter detta gälla framöver, då slipper vi detta eviga diskuterande. Om alla länder/stater i vår tidszon gör det och länderna som finns i tidszonerna intill oss också gör det, oavsett om de är medlemsländer i EU eller ej. Då förändras ingenting länderna emellan. Finland är fortfarande en timme före och Storbritannien en timme efter.
 
Det är en enkel lösning, men troligen alltför enkel för att anammas. Det skulle dock vara intressant att få veta vad vanligt folk tycker om förslaget, gärna i allmänna media eller i insändare.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa