Våldet mot kvinnor och flickor måste ta slut

Trots förändringar i lagstiftning och mer resurser till olika myndigheter fortsätter våldet i olika former mot kvinnor och unga flickor – i vårt land och i vår kommun.

Vi i Zonta säger nej till våld mot kvinnor och flickor, nej till barnäktenskap och nej till heders­relaterat våld, skriver medlemmarna i Norrköpings Zontaklubb.

Vi i Zonta säger nej till våld mot kvinnor och flickor, nej till barnäktenskap och nej till heders­relaterat våld, skriver medlemmarna i Norrköpings Zontaklubb.

Foto: Claudio Bresciani

Insändare2021-11-25 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den årliga världsomfattande kampanjen mot detta våld pågår från den 25 november till 10 december. FN, statliga och kommunala myndigheter samt olika organisationer är enga­gerade i 16-dagarskampanjen och Zonta International deltar under mottot Zonta says NO to violence against women – Zonta säger NEJ till våld mot kvinnor.

Under pandemin har människors isolering ökat. Det har funnits oro för att våldet i hemmen har ökat och att utsatta personer inte har kunnat eller vågat söka hjälp. Barn har i år, liksom tidigare år, fått uppleva att deras mamma mördats. Bris, Kvinnofridslinjen och andra stödorganisa­tioner rapporterar att antalet kontaktsökande har ökat kraftigt.

Vi i Zonta säger nej till våld mot kvinnor och flickor, nej till barnäktenskap och nej till heders­relaterat våld. Det är nu dags för politisk handling som ger resultat och vi uppmanar alla i samhället att arbeta aktivt med dessa frågor. Vi väntar med intresse på att få veta vilka åtgärder som kommer att vidtas från politiker och berörda myndigheter

Våldet i vårt samhälle eskalerar, dagligen ser vi rubriker om misshandel, skjutningar och mord, medan våld och kränkningar av olika slag mot kvinnor och flickor rapporteras mer sällan i massmedia. Nu eller aldrig måste våldstrenden brytas, det är hög tid att vi alla reagerar och agerar och inte blir likgiltiga. Tillsammans måste vi alla arbeta för att få förändring till stånd.