Vägföreningsfrågan har blivit en valfråga

Kvartetten svarar inte på våra frågor, kommer ej på möten utan går ut i media så att invånarna skall tro att kommunen tar över vägföreningarna.


Hur tänker Kvartetten när ni säger att ni skall ta över sex vägföreningar men inte har med alla de aktuella vägföreningarna och utvecklingsområdena? undrar styrelseledamöterna i Vi villaägare Kvillinge/Norrköping. Genrebild.

Hur tänker Kvartetten när ni säger att ni skall ta över sex vägföreningar men inte har med alla de aktuella vägföreningarna och utvecklingsområdena? undrar styrelseledamöterna i Vi villaägare Kvillinge/Norrköping. Genrebild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2022-09-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt pågår information i media från Kvartetten som gör att invånarna skall tro att de nu tar över vägföreningarna. Vad Kvartetten inte vill debattera är att kommunen överför mängder av nya arbetsuppgifter och nytt ansvar till vägföreningarna den 1 jan 2023. Vad Kvartetten inte vill debattera är att kommunen överför mängder av nytt ansvar och arbetsuppgifter till vägföreningarna den 1 jan 2023. Ansvar för skötsel av grönområden, gång o cykelvägar, skogar, parker, lekparker, vandringsleder, akututryckningar, hissa o hala flaggor, tömma papperskorgar etc.  Det är helt orimligt!
Uppgifter som kommunen ansvarar för idag. Hur tänker ni?

Vägföreningarna har begärt att kommunen skall behålla ansvaret och det gamla bidragssystemet tills frågan om vägföreningarna är utredd. Har Kvartetten förstått det? 
Frågan ingick som en av våra elva frågor till partierna. Ingen av S, C, L eller KD svarade.

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång säger i NT 25 augusti ” Jag upplever inte att det bland de boende i berörda områden finns en så stor oro kring att vägföreningarna ska ta över ansvaret, utan att de är oroliga för att lekplatser ska försvinna”.


Självklart skall de boende vara oroade då styrelserna är oroliga. Ni vet att vissa vägföreningar uppger att de inte kan eller vill ta över lekparker. 

Bland annat så har Åby Jursla vägförening ett årsmötesbeslut av medlemmarna att de inte skall ta över lekparker. Då kan vägföreningen inte ta över lekparkerna. Ändå kommer Kvartetten att överföra mängder av nya arbetsuppgifter och ansvar samt samtidigt införa ett nytt oprövat bidragssystem. Detta trots att ni samstämt anger att ni skall utreda ett övertagande av vissa vägföreningar. Varför?

NT 25/8: Olle Vikmång ”Om vägföreningen inte vill ha tillsynen för lekplatserna kan man be kommunen om att plocka bort dem”. Betyder inte det att lekparkerna som inte tas över av vägföreningarna tas bort av kommunen?


Hur tänker Kvartetten när ni säger att ni skall ta över sex vägföreningar men inte har med alla de aktuella vägföreningarna och utvecklingsområdena?

M, SD, V och Ytterområdespartiet har klart och tydligt svarat att de vill stoppa överförandet av nya arbetsuppgifter på vägföreningarna. De vill även ha med andra prioriterade områden i kommunen för utredning om ett eventuellt övertagande, exempelvis Ljunga och Herstadberg.

Vad händer nu? Kommer överföringen av nytt ansvar och nya arbetsuppgifter till vägföreningarna samt det nya bidragssystemet att stoppas? 

Vi vill att Kvartetten nu innan valet ger oss tydliga svar på våra elva frågor och speciellt från Olle Vikmång som uppgett att han vill ha en konstruktiv dialog. Kan vi få svar på våra frågor?


Så behandlas vi boende och ca 22 000 röstberättigade i de områden som inte bara betalar kommunalskatt utan även vägföreningsavgifter för infrastrukturen i kommunen.