Vad vinner ni i EPA-bilarna på att inte åka åt sidan när det går?

En dag kommer det att inträffa en olycka på grund av denna frustration från bilister som inte har tålamod, skriver signaturen BK i ett svar till EPA-ungdom som vädjade om respekt från övriga trafikanter.

Ungdomar vill bli respekterade i trafiken

Foto: Privat

Insändare2024-07-12 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Vi EPA-ungdomar förtjänar att känna oss trygga på vägarna" NT 5/7

Jag tycker att det är fint att ungdomar idag kan ta sig från A till B med sina ofta fina bilar. Det vidgar säkert deras kamratområde. 

Men - det är inte bara vi trafikanter som Nathalie påstår ska visa hänsyn och omdöme. Jag kör buss 440 mellan resecentrum och Arkösund. Bussen har tidtabeller som är utformade att passa anslutningar av andra bussar och också tågtrafik vilket resande litar på att passa tider. 

En eftermiddag stod jag vid korset 209 och Ljunga och skulle mot Arkösund. På 209 var det kö så långt ögat nådde och det var svårt att komma ut på 209 vilket orsakade en försening. Det visade sig att det var två EPA bilar som låg främst. Detta var inte första gången utan inträffar ofta. 

Nathalie och hennes kamrater måste förstå att det blir frustration att man inte går åt sidan och släpper kön, innan kön blir för lång. Det tar inte många minuter att släppa kön, och det finns många platser att utnyttja för att stanna, och vad vinsten blir är att vanliga bilister visar sin tilltro till EPA bilarna. 

Du undrar vad man vinner på hemska omkörningar, ingenting, vad vinner ni på att inte åka åt sidan där det finns tillfälle? Mycket! Ni har all rätt att vara på vägarna, att gå åt sidan det är att visa hänsyn, och skulle innebära en bättre trafikmiljö och slippa frustrerande dåliga omkörningar, tutningar och att folk pekar finger åt er. 

En dag kommer det att inträffa en olycka på grund av denna frustration från bilister som inte har tålamod. Du skriver att vi följer lagen, vilket är en sanning med modifikation. Det finns en liten klick som förstör för er med att åka olagligt. Jag ser många sitta och surfa på telefon, sitta mer än två i bilen utan bälte. För ett tag sedan blev jag omkörd av en vit EPA-traktor typ Volvo på väg 209 vid Råda när jag körde med farthållare i 70 kilometer.


Jag vill påpeka att det är inte bara ni EPA traktorer som orsakar dess köer, det är också vanliga traktorer, grävmaskiner, arbetsfordon som heller inte går åt sidan.