Vad var det Zlatan såg i Qatar?

Nu har vi fått det slutgiltiga betyget på fotbolls-VM i Qatar: Tio poäng för allt.

Insändare 29 mars 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Betyget satt av en person, närvarande de två sista finaldagarna och som hela världen lyssnar till, enligt Sport-Nytt. FIFA tackar. Att maten var värd tio points där Zlatan Ibrahimovic åt kan jag tänka mej, men hur ser det ut i samhället i övrigt? Äter alla lika fint? Kan man till exempel förbise de slavarbetande immigranterna från Nepal och Filippinerna, de som byggt de tiopoängade anläggningarna? 

De syntes inte, de skyfflades undan i ohälsosam ghettoslum. Ett okänt tusental av dessa, som jobbade under skräckförhållanden i olidlig värme och med bristfälliga skyddsanordningar - förolyckades - efter att ha arbetat med lägsta möjliga betalning på 2000-miljardersbygget och utan mänskliga rättigheter. 

Tillförlitlig statistik över hur många som dog under byggandet av tiopoängsarenorna tycks inte finnas, men 1 200 är den lägsta siffran jag sett hittills; 5 300 figurerar också. Men det märktes förstås inte i ökenlandets luftkonditionerade lyxanläggningar där Zlatan rörde sej.

Dessa och liknande förhållanden, som förekommer i landet –  tycker man –  borde också ingå i analysen. För övrigt kan jag tala om att polisen håller ett järngrepp över de skydds- och rättslösa immigranterna i diktaturen. Då blir det lugnt för den positiva fotbollspubliken. Såg förresten Zlatan några beslöjade Qatar-damer på arenan, möjligen?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa