Vad kostar en säkerhetsgaranti? Två procent av BNP

Visst vill jag försvara demokrati, yttrandefrihet och humanism.

Låt Sverige förbli ett land som inte tillhör en militärpakt utan istället visar prov på humanism och solidaritet samt arbetar för barnens framtid, skriver Kenneth Malmsborg.

Låt Sverige förbli ett land som inte tillhör en militärpakt utan istället visar prov på humanism och solidaritet samt arbetar för barnens framtid, skriver Kenneth Malmsborg.

Foto: Andrew Vaughan

Insändare2022-05-11 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men är demokratier bättre på våld? Med vapenmakt har vi och andra slagits för kvinnorna i Afghanistan men ändå tvingas de åter bära burka och vägras gå i skola. 

Om några månader kan vi då få komma in i säkerhet, två procent till militärutgifter och en garanti från Nato. Sedan lugn och säkerhet i Nato:s trygga famn. För ytterst hänger då USA:s kärnstridsspetsar likt ett damoklessvärd över Ryssland för även vår säkerhet. 

Så rustar vi och hoppas att inte ryssen gör detsamma för då blir snart två procent till tre procent och sedan kan det bli ännu mer. För säkerhet med vapenmakt blir ofta väldigt dyrt. Då måste kanske vården stå tillbaka och klimatet kan nog vänta. Men tryggare kan 

Med Ryssland har vi handlat sen Sovjetunionen föll för handel stärker banden och skapar välstånd till ett land. Men vi handlade med oligarker som fick en stark politisk makt och inte stärktes demokrati och yttrandefrihet. 

Ni kallar mig naiv som inte tror på vapnens makt att skydda demokratin. Så kan det kanske vara men om människan är klok och fylld av hopp så kan vi kanske se vad demokrati och yttrandefrihet kan skapa. Då kan vi kanske enas om att jobba för klimatet och för att alla ska få vård och skola samt tillräckligt med mat att äta. Det borde visa på att trygghet inte vilar på kärnstridsspetsar. Visst Putin är en opålitlig man men våran hunger efter billig energi har skapat hans maktbas. 

Låt Sverige förbli ett land som inte tillhör en militärpakt utan istället visar prov på humanism och solidaritet samt arbetar för barnens framtid.