Vad är viktigast - vår livsstil eller liv på planeten?

Pandemibidrag gödslas på verksamheter som absolut inte är vare sig livsviktiga eller bra för jordens framtid. EU har kritiserat Sverige för detta.

Är tillväxt och exploatering på åkermark en bra lösning på vår och planetens framtid?

Är tillväxt och exploatering på åkermark en bra lösning på vår och planetens framtid?

Foto: Anders Wennerblad

Insändare2021-04-26 17:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stöd till minkfarmare som fått avliva smittade djur för onödig och starkt ifrågasatt pälsproduktion. Stöd till flyget, motorklubbar och golfbanor.
Bördig åkermark och tätortsnära skogar exploateras. Naturen mejas ner och stenkross och asfalt ersätter. Politiker kallar det för utveckling av områden.


För att vi och naturen ska må bra och för att vi ska kunna odla mat behöver lagskydden stärkas för dessa områden.
Åkermark ska ha ett skydd som ett ”riksintresse för matproduktion”. Det finns inte nu - däremot för miljövidriga och förlustbringande flygplatser.Det bör granskas hur regeringen sköter sig. Hur våra skattepengar används och hur klimatnyttan är för varje satsad krona.
Vi och politikerna måste verka för och snabbt se en omställning till viktiga, bra och klimatsmarta satsningar.

Antalet snöskotrar, vattenskotrar och motorcyklar som sålts under pandemin har ökat kraftigt. Leksaker som är både farliga, störande och klimatpåverkande.
Elproduktionen ska byggas ut för fortsatt expansion och stimulanspengar ges för att öka konsumtionen så vi kan fortsätta suga ut Moder jord.
Näthandel med kraftigt ökat behov av kartonger från skogen och ökade transporter. Lokala trevliga butiker och arbetstillfällen försvinner.

Svenska skogsbruket, med kalhyggen och förstörda miljöer med viktig biologisk mångfald som hjälper oss i klimatkrisen, är starkt ifrågasatt.
Vi måste kraftigt öka självförsörjningen i landet och där ingår att skydda åkrar och natur.


Det är du som i demokratiska val väljer de politiker som ska rädda vår och jordens framtid.