Utan råd och plats för kulturen är vi illa ute

Det finns en större fråga att ta ställning till innan beslut tas om Louise De Geer hallen och övrig kultur i Norrköping. Vem har rätt till skattepengarna? skriver Anna Gunnarsson. Arkivbild.
Det finns en större fråga att ta ställning till innan beslut tas om Louise De Geer hallen och övrig kultur i Norrköping. Vem har rätt till skattepengarna? skriver Anna Gunnarsson. Arkivbild.

Med vems pengar ska samhället fungera? Privata pengar eller offentliga skattepengar?

Insändare 6 september 2023 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en större fråga att ta ställning till innan beslut tas om Louise De Geer hallen och övrig kultur i Norrköping. Vem har rätt till skattepengarna? Privata investerare eller alla kommuninnevånare?

När kommunen betalar privata aktörer kan de stoppar vinsterna i sina privata fickor och det är helt okey enligt kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Hon har tidigare uttalat att privata skolor får göra vad de vill med vinsten från sina skolor. Men det är mina skattepengar och jag vill att vinster som görs på kommunala pengar ska återinvesteras till kommunen, till nytta för oss alla, barn, vuxna, vanliga människor och ”kulturelit”.

Järnvägen planeras att byggas ut med Ostlänken. Flygplatsen vill expandera, ska kommunen bekosta flygplats eller kommer privata aktörer stå för kostnaden? Ingår det i en kommuns kärnverksamhet att hålla sig med flygplats? Det finns en flygplats inom fyra mils avstånd och i framtiden blir det snabbtåg dit. Från Stockholm åker man utan problem till Arlanda, samma avstånd och betydligt fler resenärer. Sjuktransporter fungerar med helikopter och de behöver en landningsplats men ingen flygplats.

Om samhället inte har råd och plats med kultur för sina invånare, då är vi alla illa ute. 

Vem har lösningarna? Vem vet vad som är bäst? Hur olika vi än tänker får vi alla hejarop från våra egna skaror. Så även Donald Trump, han har många anhängare med det är inte detsamma som att han har eller gör rätt.

Några av årets sommarpratare har pratat om samhällets funktioner, kostnader och ekonomier. Hoppas våra kommunpolitiker har lyssnat på dem. Om inte vill jag tipsa om Andreas Cervenka den 27 juni och Göran Greider den 18 juli.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa