Utan behöriga lärare står våra barns framtid på spel

Slår upp tidningen till min sedvanliga lördagsfrukost och blir upprörd när jag ser skräcksiffror över hur låg andel behöriga lärare som arbetar i kommunens olika grundskolor samt friskolor.

I takt med att utanförskap och brott ökar i vårt samhälle, är det väl mer än någonsin extra viktigt att våra yngsta får möta välutbildade pedagoger i sin utbildning som kan och vet vad de gör, skriver Helen Andersson.

I takt med att utanförskap och brott ökar i vårt samhälle, är det väl mer än någonsin extra viktigt att våra yngsta får möta välutbildade pedagoger i sin utbildning som kan och vet vad de gör, skriver Helen Andersson.

Foto: Heiko Junge/TT

Insändare2023-01-18 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Slutbetyg och behöriga lärare: Vi har hela listan" NT 14/1

Allt annat än hundra procent är inte accepterbart. Det här handlar om våra barns framtid, framtidens samhällsmedborgare vars utbildning och goda chanser till ett ordnat vuxenliv som står på spel. Det kan inte vara ok att outbildade vuxna får stå i ett klassrum och undervisa samt döma och sätta betyg.

Det kan heller inte vara ok att friskolor sätter högre betyg trots att de också brister i antal utbildade lärare. Vad gör lärarlegitimationen för nytta om ändå outbildade personer får jobb i våra barns skolor? Skulle du vilja bli opererad av en outbildad läkare? Varför ska våra barn vara försökskaniner?


I takt med att utanförskap och brott ökar i vårt samhälle, är det väl mer än någonsin extra viktigt att våra yngsta får möta välutbildade pedagoger i sin utbildning som kan och vet vad de gör. Dags för politiker att vakna upp och det med detsamma. Höj läraryrkets status nu innan det är försent. 

Höj lönerna och skapa goda förutsättningar så att lärare kan fokusera på det de gör bäst i klassrummet, undervisa! Detta genom att bland annat göra klasserna mindre, satsa på resurser till barn i behov av särskilt stöd och höj lönerna rejält. 

Sist men inte minst, ta bort det fria skolvalet som bidrar till att elever får olika förutsättningar att lyckas trots att alla elever har rätt till en likvärdig utbildning och skola. Skola ska inte drivas i vinstsyftet utan i syfte att ge alla barn en god start i livet och fina framtidsutsikter, detta oavsett socioekonomisk bakgrund, etnicitet eller trosuppfattning.