Ursäkta min okunnighet om elpriserna

Om jag köper en vara får jag betala det lägsta  pris som säljaren begär. När jag säljer en vara bestämmer jag priset - i förhandling med köparen.

Insändare 12 mars 2022 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan själv bestämma vilket pris som andra kunder får betala. Detta oavsett vilka förbindelser ( läs elkablar) jag har med andra köpare.

Nu handlar svenska elleverantörer med kontinenten via kablar. Då finns det en efterfrågan på svensk el därifrån. Detta innebär att elpriset drivs upp i Sverige. Att det finns variationer av elpriset inom Sverige är allmänt känt. Då borde det inte vara så att utländska  elpriser driver upp svenska priser när elen produceras i landet. Man kan handla el med utlandet i deras prisnivå om man har ”överflöd” av el i landet. Inom landet kan bestämma sig för en lägre och oberoende prisnivå.

Är det endast mammon som styr våra elproducenter när det tecknas bilaterala och därmed även inhemska avtal om priser? Är det endast dimridåer som läggs ut av elproducenterna, (när de sätter priser för svenska konsumenter)för att de skall få så stor profit som möjligt?

Vilket ansvar har staten/ regeringen?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa