Upploppen ett resultat av polisens strategiska misstag

Torsdagen 14 mars hade det danska partiet ”Stram Kurs” med dess dansksvenske företrĂ€dare Rasmus Paludan begĂ€rt demonstrationstillstĂ„nd i Norrköping för att manifestera sitt budskap.

Polisen kunde exempelvis ge demonstrationstillstÄnd pÄ Esterön i BrÄviken istÀllet för i en redan utsatt stadsdel, föreslÄr signaturen Upprörd och förbannad.

Polisen kunde exempelvis ge demonstrationstillstÄnd pÄ Esterön i BrÄviken istÀllet för i en redan utsatt stadsdel, föreslÄr signaturen Upprörd och förbannad.

Foto: Christer Widlund

InsÀndare2022-04-19 11:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Platsen i Norrköping var noggrant utvald för att ”utmana” den lokala situationen i stadsdelen. 

Med respekt för den starkt grundlagsskyddade rĂ€tten att fritt fĂ„ utöva sin demonstrations- och yttrandefrihet, sĂ„ hade polisen beviljat demonstrationstillstĂ„nd.

PĂ„ vilka grunder 
.fanns det inte flera bevekelsegrunder Ă€n grundlagen, för att polisen inte skulle bevilja tillstĂ„nd. Respekten för den sociala situationen i det aktuella bostadsomrĂ„de, risker för eventuella mot-demonstrationer med mera.

Vi har nu resultatet av polisens strategiska misstag 
ett onödigt vĂ„ld som lett till angrepp pĂ„ blĂ„ljuspersonal, skador för miljontals kronor och ett utsatt stadsdelsomrĂ„de som Ă€n en gĂ„ng drabbats av samhĂ€llets oförmĂ„ga att arbeta förebyggande mot vĂ„ld.

Jag försvarar grundlagens rÀtt till fria demonstrations- och yttrandefrihet, men skulle inte, med hÀnvisning till omstÀndigheterna polistillstÄndet kunnat beviljats pÄ annan plats, exempelvis pÄ Esterön i Norrköping?