Förslaget om vägföreningarna innebär dubbelbeskattning

Den 14 december tar Tekniska nämnden beslut om de stora vägföreningarnas framtid. Förslaget har ingenting med verkligheten att göra, skriver signaturen Elis.

Nu är det upp till bevis om medborgarna i citykärnan och de som bor lite utanför ska behandlas lika, skriver signaturen Elis inför beslutet i tekniska nämnden om de stora vägföreningarnas ansvar.

Nu är det upp till bevis om medborgarna i citykärnan och de som bor lite utanför ska behandlas lika, skriver signaturen Elis inför beslutet i tekniska nämnden om de stora vägföreningarnas ansvar.

Foto: Linus Elsinen

Insändare2021-12-13 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Vägföreningarna skulle bort - får istället ökat ansvar" NT 5/12

Beskrivningen av fördelarna med förslaget har ingenting med verkligheten att göra. Jag tror inte ens att de har funderat över likabehandling av kommunens medborgare eller hur det är att starta upp en samfällighet.

Jag har skrivit till de politiska partierna men inte fått ett enda svar. Nu är det upp till bevis om medborgarna i citykärnan och de som bor lite utanför ska behandlas lika.

Det krångliga och framförallt osäkra beräkningssystem som presenterats är bara till för att man ska förstå att det är invecklat och inget man behöver sätta sig in i. Förslaget ger dubbelbeskattning för de som bor lite utanför. Det finns inga långsiktiga garantier. Det kan innebära att pensionärer tvingas flytta när avgiften till samfälligheten blir för hög.

Här följer några frågor som absolut måste besvaras innan fullmäktige tar beslut.

Inför beslut:
Jag förstår mig inte på hur ni i kommunpolitiken kan frånhända er ansvar för något som kräver expertkunskap.
1: Vad händer om de nya samfällighetsföreningarna går i konkurs?
2: Vad händer om man inte får ihop en styrelse?
3: Vad händer när man inte får tag på firmor som kan göra det arbete som krävs för skötseln av olika saker året runt? (Det förekommer.)
4. Vad händer när man upptäcker att firmorna inte gör det de lovat?
5. Vem har tid att leta upp firmorna, lära sig om avtal, göra uppföljningar och sköta denna avancerade ekonomi?
6. Att sköta en lekpark kräver expertkunskap. Vad händer när lekmän gör fel?
7. Vad händer när vägarbetena inte visar sig vara korrekt utförda?

Alla ovanstående krav ska nu vanliga medborgare ta ansvar för utan att ha utbildning, tid, kontakter och annat som anställda på kommunen är proffs på. Jag tycker att förslaget är cyniskt. Även bidragsdelen från kommunen är ett skräckblandat ögonblick varje år budgeten blir offentlig. 

Är det rätt att utsätta medborgare för denna stress?


Man kommer att ta det säkra före det osäkra och spara i ladorna för att slippa gå i konkurs, så standarden kommer att bli som i öststaterna.


Dessutom är det feltänkt att områdena ska betraktas som ytterområden när staden växer. Vi betalar till citykärnan och de som verkar och bor där är väl tacksamma över att vi inte kräver att få bo där, så förtätningen blir olidlig och dessutom en stor miljörisk i dessa klimatförändringarnas tidevarv.

Jag vill också påpeka att om en samfällighet inte sköter sin ekonomi, så tar Lantmäteriet över till en hutlös kostnad för medlemmarna. Ibland måste man även anlita dyr juridisk hjälp inför indrivning av samfällighetsavgiften genom kronofogden.