Har inte jag också rätt till rätt lön i rätt tid?

Jag vill ge kredd och uppskattning till den mycket välskrivna artikel av Jasmine Hübinette om undersköterskornas tuffa situation i Region Östergötland.

Kanske vore det en god sak att visa att regionen även kan prioritera medarbetarnas rättigheter till rätt lön i rätt tid, vid nästa löneförhandling, skriver "En hårt heltidsarbetande usk:a på Vrinnevisjukhuset".

Kanske vore det en god sak att visa att regionen även kan prioritera medarbetarnas rättigheter till rätt lön i rätt tid, vid nästa löneförhandling, skriver "En hårt heltidsarbetande usk:a på Vrinnevisjukhuset".

Foto: Pär Andersson

Insändare2023-07-08 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Folk förstår inte hur tufft de har det" NT 5/7

Svenska Kommunalarbetareförbundet (SKAF) som är vårt fackförbund, har försökt att ligga på, så att vår nya lön skulle bli färdig innan sommaren? Vår yrkesgrupp är också beroende av lönen och vi har rätt till rätt lön i rätt tid, utan fördröjning.

Vi vill också ha det drägligt i sommar, att känna den där lilla extra glädjen, som infinner sig om man kanske får några kronor extra i löneförhöjning!! Varför ska inte det vara lika viktigt för oss, som för vårdförbundets eller läkarförbundets medlemmar?

Regionen visste om planeringen och kunde planerat bättre. Nej, då är det bättre att skylla ifrån sig.

Att säga att det tar för lång tid i anspråk med lönesamtalen för medlemmarna och för löneprocessen. Har väl aldrig hört på maken, vilken dålig undanflykt att skylla på att ”industrimärket” blev klart för sent!

Samtidigt är Regionen medveten om att det är bland annat vi undersköterskor (tillsammans med sjuksköterskorna) som jobbar på golvet och som håller sjukvården flytande under de värsta sommarveckorna. Regionen passar dessutom på att spara in pengar, genom att slå ihop flera avdelningar på grund av brist på sjuksköterskor? I stället blir det ett högre tryck för oss som jobbar och större risk för ”överbeläggningar”! Var går den ekvationen ihop?

Visst är det viktigt att även ni chefer och administrativ personal får er välbehövda/välförtjänta semester. Ni ska inte behöva ha ett för högt tryck på er inför sommarplaneringen.

Kanske vore det en god sak att visa att regionen även kan prioritera medarbetarnas rättigheter till rätt lön i rätt tid, vid nästa löneförhandling.

Ett tips kan vara att ta lärdom och rådgivning av andra kommuner och regioner som har lyckats lösa denna ”svåra nöt att knäcka” innan semestrarna. Varför hinner andra yrkesgrupper och regioner med det, men inte Region Östergötland för oss undersköterskor?

Jag vill till slut återberätta den sista frågan, som ställdes i artikeln om vår situation.

-Får SKAF:s medlemmar någon ränta på pengarna som Region Östergötland lånar i 7 månader av sina medlemmar”?

Svar: de nya lönerna betalas ut under hösten-23 retroaktivt, men ”ingen ränta” betalas ut till medlemmarna ”på grund av omständigheter utanför Regionens räckvidd”.

Så klart blir det retroaktiv utbetalning från april! Men då ska man veta att på grund av att regionen betalar ut allt i en "klumpsumma”, så innebär det att vår lön utbetalas enligt en högre skattetabell, så att räntan tillfaller regionen istället.

Regionen tjänar på det och detta är sannerligen inte första gången, som de gör på detta sätt. Jag gissar att det är många medlemmar i min yrkesgrupp, som instämmer, att detta är vår vardag!

Jag har både en dålig rygg och artros i båda mina knän, men jag jobbar och sliter ändå! Jag är en hårt arbetande och trogen undersköterska, som jobbar på golvet. Jag har varit i Regionens tjänst i 36 år!

Inte ”en enda dag” under dessa år har jag kommit försent till mitt jobb eller till mina patienter!

Jag är alltid positiv, vill sprida glädje och har alltid ett leende på läpparna, när jag vårdar mina patienter.

Jag vill alltid vara nöjd med mitt arbete, när jag går hem för dagen. Trots att jag kanske inte alls hann att äta lunch eller hann att gå på toaletten när jag behövde. Vad är det värt att även jag, får lönen i rätt tid innan min semester börjar? Då kanske även jag kan ha råd att köpa ”en extra glass” till mina barn, under min dyrbara semester. Visst brukar vi undersköterskor finna oss i mycket, men att behandla oss som om vår lön inte är lika viktig och sedan komma med massor av undanflykter, är väldigt nervärderande mot oss.

Nu ska även vi få en skyddad yrkestitel och bli legitimerade undersköterskor, så att alla arbetsgivare ska veta exakt våra kunskaper! Blir jag mera värd i lön då också? Jag har under alla mina yrkesverksamma år som undersköterska, samlat på mig mycket erfarenheter/ kunskaper i ryggmärgen. Jag vet mitt värde, jag känner mig värdefull, erfaren och behövd bland mina patienter och kollegor på golvet! Men hur högt värdesätter regionen mig och mina kollegor? Har jag tur så kan jag kanske ha cirka 10 verksamma år kvar att jobba, innan jag är utarbetad! Men jag är för den skull inte någon "Florence Nightingale" som kan jobba gratis/ ideellt! Jag och mina kollegor är också människor av kött och blod och inga robotar, som är beroende av våra löner för att överleva. Vi har också barn och familjer att mätta, men min grundlön är direkt inget att skryta med.

Fram för en region som värdesätter oss undersköterskor bättre, för det otroligt viktiga jobb vi gör. Ser trots allt fram emot vår nya löneförhöjning, som vi får förhoppningsvis i höst. Var det i oktober det var sagt, eller?