Undersköterskorna är de som håller sjukhuset igång

Nu är det dags igen, precis som det var år 1992, då cirka 200 undersköterskor blev uppsagda på grund av arbetsbrist.

Kommunerna blir glada för alla undersköterskor som kommer att finnas till hands, skriver Orolig undersköterska.

Kommunerna blir glada för alla undersköterskor som kommer att finnas till hands, skriver Orolig undersköterska.

Foto: Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2024-03-03 03:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men hör och häpna, redan dagen efter blev man erbjuden timanställning och då helt plötsligt fanns det jobb.

Det är sorgligt att vi som är närmast patienterna och som gör ett stort jobb när det gäller omvårdnad, kontroller, städ, disk, förrådsbeställningar med mera kommer att försvinna. 

Nu kommer det bli så att en sjuksköterska istället kommer att få ta den biten. Hur ska en sjuksköterska kunna hinna även det jobbet, då en stor tid tar att sitta vid datorn och dokumentera och dela medicin. De säger att det kommer att ta upp till ett halvår innan alla fått sluta. Det är skickligt uträknat, för då finns vi undersköterskor kvar för att täcka upp när semestrarna drar igång.

När den perioden är över, är det tack och hej. Men som vanligt vet de som styr och bestämmer redan nu vilka som får sluta, men säger inget innan semestrarna.Så har det alltid varit när det gäller uppsägningar att personalen får veta det sist. 

Vi får verkligen hoppas att det ej kommer att bli en ny pandemi då kommer ej sjukvården att fungera utan alla dessa undersköterskor som kan göra ett så stort jobb. 

Vi är som legogubbar som de kan plocka med hur som helst och sätta in där det fattas en bit. Det finns många som mår dåligt nu och känslan att gå till jobbet är fruktansvärd. Man har ingen motivation, ingen glädje, man blir distraherad och kan inte tänka klart. Detta riskerar patientsäkerheten vilket såklart inte är bra.  

Men kommunerna blir glada för alla undersköterskor som kommer att finnas till hands. De står med dörren öppen och är överförtjusta att eventuellt kunna få anställa kompetent personal. Men sorgligt att Region Östergötland frivilligt släpper all fin personal, kanske för sent att tänka till den dagen de själva behöver vård och det ej finns varken personal eller vårdplatser. 

Detta kommer också bidra till att människor söker sig till privat vård och det gör att regionerna tappar ännu mer i inkomster.