Ny säsong för politik och turism i skärgården

Aspöja i S:t Anna skärgård är av Söderköpings kommun utpekat som "Nod för turism/besöksnäring".

Vi har här ett fantastiskt natur- och kulturlandskap av riksintresse för naturvård, friluftsliv, turism och obruten kust, skriver artikelförfattarna. Arkivbild Aspöja.

Vi har här ett fantastiskt natur- och kulturlandskap av riksintresse för naturvård, friluftsliv, turism och obruten kust, skriver artikelförfattarna. Arkivbild Aspöja.

Foto: Elisabet Bergquist

Insändare2023-01-05 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har här ett fantastiskt natur- och kulturlandskap av riksintresse för naturvård, friluftsliv, turism och obruten kust. 

Nu hälsar vi politikerna i Söderköpings kommun välkomna till den nya mandatperioden och vi ser fram emot en positiv och konstruktiv diskussion som gynnar den nu växande lokala besöksnäringen på Aspöja. Här har flera nya företag etablerats som i tät samverkan med varandra och befintliga entreprenörer håller på att etablera Aspöja som ett mycket positivt exempel på ekoturism. 

Turisterna "slantar av sig lokalt" genom att det är bofasta som i lokalt förankrad småskalig besöksnäring skapar positiva upplevelser i samklang med det känsliga natur- och kulturlandskapet. Här kan besökaren äta på restaurangen vars kött och grönsaker producerats lokalt, besöka några av öns gårdsbutiker, gå på naturstigarna, kanske ta ett dopp i Östersjön och sova över i någon av uthyrningsstugorna. Nästa gång kanske komplettera med en guidning om öns historia, en sälsafari, se vallhundar i arbete eller boka in hela släkten på födelsedagskalas. De traditionella näringarna med fiske, jordbruk och boskap skapar och vårdar det natur- och kulturlandskap som idag är förutsättningen för den nya tidens seniorboende, distansarbete – och besöksnäring. 

Varför då en insändare om allt detta som låter så bra? Jo, kommunens fysiska planering med bygglov och strandskydd hänger inte med i den här utvecklingen. När kommunen nyligen utan motivering tog bort den aktualiserade Fördjupade Översiktsplanen samtidigt som det kommit många tokiga och inkonsekventa beslut om landskapets användning så är det svårt att engagera sig själv och andra för framtiden.

Vi måste förstås både bevara och vårda det natur- och kulturlandskap som är själva förutsättningen för besöksnäringen. Men entreprenörerna måste också kunna göra kloka och rimliga långsiktiga investeringar i till exempel byggnader, bryggor, åtgärder för turismkanalisering (information, stigar etcetera.) och marknadsföring.

Så politiker i Söderköping –och alla andra –varmt välkomna till vår vackra ö och inte minst i arbetet för kloka och långsiktiga planeringsförutsättningar.