Ingen rättighet att delta på skolavslutningar

Visst är det trevligt att få gå på sina barns skolavslutning så här i denna ljuva sommartid, men kan det anses vara en rättighet för oss föräldrar att göra det?

Jag är trött på all negativ kritik som skolor får. Lyft det positiva, gör skolan och yrket attraktivt, så goda pedagoger söker sig till det och stannar kvar där, skriver signaturen Lyft det positiva i skolan. Genrebild.

Jag är trött på all negativ kritik som skolor får. Lyft det positiva, gör skolan och yrket attraktivt, så goda pedagoger söker sig till det och stannar kvar där, skriver signaturen Lyft det positiva i skolan. Genrebild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-06-09 12:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla föräldrar/vårdnadshavare har nämligen inte möjlighet att kunna delta på sitt/sina barns skolavslutning, för att deras arbete kräver att de är jobbar istället för att kunna ta ledigt och komma till sitt barns skola. 

Dessa barn ska blicka ut över och sjunga för andra elevers föräldrar. De möts inte av en öppen famn med en varm kram av en mamma eller pappa när tillställningen är slut. Det kan också finnas andra skäl, exempelvis att elever uttryckt att man inte vill ha ”publik” på avslutningen för att det blir för jobbigt att delta då. 

Ska de elever som känner så behöva stanna hemma från skolavslutningen för att vårdnadshavare absolut vill komma och titta på sina barn? 

Jag hoppas innerligt att föräldrar prioriterar att delta på sina barns utvecklingssamtal, utan att krångla med tider för att det ska passa deras arbeten, och att de varit med på föräldramöten när skolan bjudit in (innan och eventuellt efter Corona) lika högt som att gå på sina barns skolavslutning. 

Om inte – så gör det nästa gång! Det är nämligen det som är skolans huvuduppdrag gentemot vårdnadshavare, att kontinuerligt informera om barnets kunskapsutveckling och inget annat. 

Jag har en son som går på en av de aktuella skolorna och önskar de bästa pedagogerna för honom. Att gå ut i tidningen och ifrågasätta skolans agerande ger inte direkt bra reklam för skolan och vad ska det leda till? Beslutet är ändå taget och vilka pedagoger vill arbeta på en skola som i media framställs i negativ mening? Att ta kontakt med skolledningen, ställa en fråga och framföra sin åsikt är såklart en rättighet man har. Låt det stanna där. 

Vi har under läsåret varit inbjudna på utvecklingssamtal, men också på ”Mingelmix” där eleverna fått visa upp och berätta om vårens skolarbete. Det skulle jag gått till tidningen och berättat om – visat på det som skolan gör bra – för det är mycket! Jag är trött på all negativ kritik som skolor får. Lyft det positiva, gör skolan och yrket attraktivt, så goda pedagoger söker sig till det och stannar kvar där. Jag tycker också att det är fantastiskt trevligt med barnens skolavslutningar och vill gärna delta på dem, men ha förståelse för att det också kan ses ur andra perspektiv.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om