Tomthyran blir nästan dubbelt så dyr

Hur har kommunen mage att öka avgiften, tomträttsavgälden, för oss som hyr tomt i kommunen, jag får en ökning på 94 procent för kommande tio år.

Signaturen LaSu får nästan en fördubbling av sin tomträttsavgäld från och med 1 januari  2023. Bilden är inte tagen i Norrköping.

Signaturen LaSu får nästan en fördubbling av sin tomträttsavgäld från och med 1 januari 2023. Bilden är inte tagen i Norrköping.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-10-08 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var går gränsen för ocker? Hur har beslutet fattats? Politisk förankring eller tjänstemannabeslut? Är man medveten om att detta i stor utsträckning drabbar äldre och pensionärer. I mitt fall blir det en årlig ökning från 10 968 kronor till 21307 kronor.

Jag säger som en känd företagsledare: vad f..n får jag för pengarna?

 Iallafall blir det inte någon ökad service i form av gatuunderhåll eller förbättringar i min närmiljö.

LaSu

Svar direkt


Vi förstår att höjningen av avgiften kan uppfattas som hög. I Norrköping finns runt 1400 tomträtter där tomträttsinnehavaren betalar en årlig avgäld. Den räknas inte upp varje år utan är konstant under en tioårsperiod. Efter tio år sker en omprövningen av avgälden.

Avgälden utgår från fastighetens marktaxeringsvärde och eftersom fastighetsvärdena i Norrköping har ökat mycket de senaste tio åren blir även avgäldsökningen relativt hög. 

Den nya avgälden kommer sedan att vara konstant kommande tio år. Detta system finns i samtliga kommuner i Sverige som har tomträtter.

I Norrköping är omprövningen av tomträttsavgälderna ett politiskt beslut som tas av Samhällsplaneringsnämnden. 

I ditt aktuella fall börjar den nya avgälden att gälla från den 1 januari 2023. 

Den som har en tomträtt med småhus och önskar att friköpa sin tomträtt kan göra detta vid varje kvartal. Då behöver man kontakta kommunens Samhällsbyggnadskontor minst två månader innan önskat friköpsdatum för mer information.

Henrik Haugness, enhetschef för exploatering Norrköpings kommun