Tips för nya politiska partier

Om knappt fem månader är det dags för val. Aldrig tidigare har behovet av nytänkande politiska partier varit större.

Insändare 20 april 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige och världen står inför enorma utmaningar som kräver radikala strukturella förändringar i samhället, långt bortom elbilar, vind- och solkraft, återvinning och CO2 skatt. 

Nya politiska partier måste tänka globalt, djärvt, långsiktigt, radikalt, systemiskt och visionärt. Det viktigaste tipset är nog att inte dras in i dagens sakpolitiska debatt som leder till en smutsig lervällingstävling där alla förlorar.

 

Hur gör man då? Genom att fokusera systemfrågor som exempelvis övergång från ett konkurrens- till ett samarbetssystem, garanterat arbete för alla, vishetsutveckling i hela befolkningen, eller byte från reaktivt till proaktivt samhällssystem, så ökar chansen att medier skriver om dem och att folk lyfter på ögonlocken. Även om opinionsmätningar visar relativt högt förtroende för riksdagspolitiker, så är det bara en del av sanningen. 

 

De flesta jag pratar med skakar hopplöst på huvudet, oavsett vilket parti som nämns då vi pratar om lösningar på globala utmaningar och samhällsproblem. Därför finns det sannolikt ett gigantiskt osynligt utrymme för kloka, radikala och modiga nya politiska partier. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Val 2022

Insändare: Mer växtbaserat är nödvändigt för att minska utsläppen

Mer växtbaserat är nödvändigt för att minska utsläppen

Debatt: Hållbart brukande av resurserna nödvändigt

Hållbart brukande av resurserna nödvändigt

Insändare: För stor politisk makt till enskild politisk vilde

För stor politisk makt till enskild politisk vilde

Debatt: Mer kärnkraft löser inte Sveriges framtida elbehov

Mer kärnkraft löser inte Sveriges framtida elbehov

Debatt: Kristdemokraternas Anders Drottja - "Genom att pedagogiskt påvisa ett samhälle som klarar att förena ett växande välstånd med reducerade utsläpp finns möjligheten att göra intryck på även de mest styvnackade utsläppsledarna"

Kristdemokraternas Anders Drottja - "Genom att pedagogiskt påvisa ett samhälle som klarar att förena ett växande välstånd med reducerade utsläpp finns möjligheten att göra intryck på även de mest styvnackade utsläppsledarna"
Visa fler