Tankar om både Nato och vargjakt

Under de senaste veckorna har några saker förvånat mig mer än vanligt.

Jag har förståelse att djurägare är oroliga när det finns vargar i deras närhet, skriver Lars Österman.

Jag har förståelse att djurägare är oroliga när det finns vargar i deras närhet, skriver Lars Österman.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Insändare2022-05-31 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen säger sig ha blivit överraskade av Turkiets inställning till Sveriges och Finlands Natoansökningar.

Med den farten som en ansökan togs fram, kan det inte vara överraskande att negativa synpunkter framkommer.  Om man låter en process fortgå i en långsammare takt, så brukar det komma fram många åsikter av olika slag.  Då hade man förhoppningsvis kommit fram till att Sverige inte ska ansöka om medlemskap i Nato.

En annan aktuell debatt är hur många vargar som ska få finnas i Sverige.  Landbygdsministerns förslag är ett antal mellan 170 och 250 st.  Nu finns det cirka 500 vargar i Sverige.  Jag har förståelse att djurägare är oroliga när det finns vargar i deras närhet. 

I veckan framförde Skogsstyrelsen oro över att skador på ungskog, i allt större omfattning orsakas av allt större stammar av Dov och Kronhjort.  Borde inte det vara så att vargar håller efter hjortarna.  Även lodjur borde ha en begränsande effekt på hjortstammen. Därför har jag svårt att förstå varför det har genomförts lojakt tidigare i år.

Jag föreslår att landsbygdsministern samråder med såväl LRF och Skogsstyrelsen, för att om möjligt uppnå en balans i naturen där det finns plats för vargar, lodjur och människor.