Tänk lite mer på både manligt och kvinnligt på sporten

Frida Karlsson vid Tour de ski i januari 2023.
Frida Karlsson vid Tour de ski i januari 2023.

Hur tänkte NT när ni skrev om Samuelssons haveri i skidskyttet men inget om damernas brons? undrar signaturen Rimlighetsministern och får en förklaring av NT:s sportchef Jacob Sjölin.

Insändare 12 januari 2024 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bryr mig inte så mycket om sporten egentligen men en synpunkt vill jag uppmärksamma. Noterat att i den alltid välkomna morgontidningen finns utrymme för positivt (manligt/kvinnligt) tänkande i NT. 

Måndag, del 2 första sidan, Samuelsson om haveriet… men Inget om damernas brons? Hur tänkte NT där? 

Eller Tour de ski och rubrik om norska herrarna och Burmans 8:e plats men inget om damerna och Frida Karlssons 4:e plats. Inte lätt tillfredsställa alla intressen naturligtvis men positivt tänkande och manligt/kvinnligt i rubriksättning och artikelutformning är värt att tänka på.

Rimlighetsministern

Svar direkt

Varje dag tvingas vi göra prioriteringar kring vad vi skriver och vad som får plats i tidningen, på det begränsade utrymme som finns.

Eftersom vi är en lokaltidning tillämpar vi närhetsprincipen, på sporten såväl som tidningen i stort. Med andra ord publicerar vi främst eget, lokalt material och först därefter texter om nationell eller internationell idrott. Det gör att utrymmet för landslags- och världscupbevakning blir begränsat. Allt får inte rum.

Men med det sagt är vår uttalade ambition att sportbevakningen, där det går, ska gå mot att vara jämställd. När det kommer till vintersport, som inte är lokal och där texterna köps in från nyhetsbyråer, ska vi definitivt inte ge herrarna någon förtur. Snarare tvärtom.

Och i det här fallet fanns all anledning att publicera material om de större framgångarna för de svenska damstjärnorna. Vi ser över våra rutiner kring urvalet och fortsätter arbeta för en bättre mix i tidningen framöver.

Jacob Sjölin, Sportchef, NT


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa