Ta tillvara på de möjligheter som Inre hamnen har

Det är dags att Norrköpings kommun kavlar upp ärmarna för att stötta näringslivet i Norrköping.

Sabotera inte möjligheten att få hit flottbesök, segelbåtar samt andra stora fartyg genom att bygga broar, skriver Lennart Zackrisson.

Sabotera inte möjligheten att få hit flottbesök, segelbåtar samt andra stora fartyg genom att bygga broar, skriver Lennart Zackrisson.

Foto: Joakim Blomqvist

Insändare2021-10-19 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste 50 åren har Norrköping blivit av med många viktiga industrier och därmed arbetstillfällen. Good Year, Whirlpool, Ericsson, Skogaholms bröd är bara några exempel. Men de har inte ersatts med nya etableringar i samma omfattning.  Turistindustrin kan till viss del ersätta dessa företag.

Gör ett besök i Norrköpings City och lägg märke till alla de nedlagda butikerna och bristen på flanörer längs kajerna mitt i semestertiden. Detta började redan innan pandemin.

En hamn utan levande båtliv är en död hamn. Att spatsera längs en kaj och titta på båtar är däremot en spännande turistattraktion som sätter fart på fantasin. Jag fick information om att de kajplatser som tidigare låg vid Strömsholmen togs bort för att det förekom skadegörelse på båtarna. Jag anser att det är skadegörelsen som ska åtgärdas, inte att ta bort kajplatserna.

Att bygga parkeringshus och kontorsbyggnader i hamnen är ingen turistmagnet. 2019 lämnade jag in ett förslag angående Inre hamnen som ansågs vara ett bra förslag, men jag har inte sett till några planer i den vägen.

Det har hänt en del sedan dess, Nya vanor har etablerats, husbil och båtturister har ökat explosionsartat, både i Sverige och utomlands samtidigt har pandemin skapat problem för restauranger och köpmän i city, därför har jag skrivit ett nytt reviderat medborgarförslag.

Det vore märkligt om det inte togs tillvara de turistmöjligheter som nu finns i Inre hamnen. Alla städer som har en gästhamn i city har full fart på sommaren.

Turister måste ha möjlighet att komma hit och nu har vi möjlighet att skapa en sommarstad/turiststad och köpmännen och restaurangerna behöver lite hjälp på traven.

Den turistservice som behövs för att skapa denna möjlighet är ingen stor kostnad i sammanhanget, en gästhamn med servicehus och tankmöjlighet till båtar och husbilar och kanske ett sjöfartsmuseum. En visfestival i Johannisborgs slottsruin kan vara en bra turistmagnet. 

Sabotera inte möjligheten att få hit flottbesök, segelbåtar samt andra stora fartyg genom att bygga broar. Norrköping är en gammal hamnstad vilket vi bör ta vara på.

Det enda fartyget som nu ligger i hamnen är Libell, ett stort segelfartyg och vandrarhem som nu är uppsagd från sin kajplats och ska vara borta vid årsskiftet och ge plats för ett brobygge.

Låt inte detta vara slutet på Norrköpings Inre hamn. Bostäder behöver vi i Norrköping men de som bor där ska även ha ett jobb.