Systemfelen har gjort sjukvården sjuk

Enligt ordföranden i Östergötlands Läkarförening, överläkaren Niklas Theorin - en seriös och kunnig läkare med stor erfarenhet inom läkaryrket liksom sjukvården - beror problemen inom sjukvården på ett systemfel.

Orimliga arbetsbördor, underbemanning och inte minst för få vårdplatser. Av detta följer att många personalkategorier överväger att lämna regionsjukvården, skriver Per Wallberg, Norrköping. Arkivbild.

Orimliga arbetsbördor, underbemanning och inte minst för få vårdplatser. Av detta följer att många personalkategorier överväger att lämna regionsjukvården, skriver Per Wallberg, Norrköping. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2023-04-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta har enligt Niklas Theorin skapat problem som accelererat under många år och är något som inte bara gäller vår region utan hela landet.

Orimliga arbetsbördor, underbemanning och inte minst för få vårdplatser. Av detta följer att många personalkategorier överväger att lämna regionsjukvården. Något som nu även gäller läkare och läkare under utbildning som ångrar sitt yrkesval. 

Tidigare har det varit väl känt att många av de övriga personalkategorierna inte orkar längre. Detta är givetvis omständigheter som är ytterst allvarliga och oroväckande vad avser medborgarnas rätt till professionell och god sjukvård i ett land som alltid skryter om sin välfärd.


Till detta kommer att lönerna för delar av sjukvårdspersonalen måste rättas till. Detta gäller i första hand undersköterskor och sjuksköterskor. Personalkategorier som på grund av lönen sökt sig till bemanningsföretag och de kommunala verksamheterna med högre löner. En ond cirkel uppstår som får följdverkningar som underbemanning och orimliga arbetsbördor.


Regionen har misslyckats som arbetsgivare med att lönesätta, organisera, bemanna och skapa god arbetsmiljö för de anställda. Något som slagit hårt mot alla personalkategorier. Detta går givetvis ytterst ut över medborgarna utan någon som helst förskyllan på vårdpersonalen. Personalen gör mycket mer än sitt yttersta trots svårigheterna att räcka till.


Alla medborgare kommer förr eller senare att behöva omvårdnad och sjukvård. Att den personal som skall ge oss detta behandlas med nonchalans och utan den lyhördhet som borde vara självklar när sjukvårdskompetenta personer påtalar det allvarliga i situationen är oförlåtligt och katastrofalt. 


Systemfelen har tillåtits ’ätit sig in’ i sjukvården. Nu måste ni som regionpolitiker, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) utfärda någon form av ’undantagstillstånd’ för sjukvården. Tillsätta ansvariga sakkunniga personer i sjukvårdskommissioner, regionalt och centralt, där personer ingår som kan tillföra de lösningar som krävs byggt på erfarenhet och kompetens. Där räcker ni politiker bevisligen inte till. Nu måste ni lyssna på personalen. Något vi medborgare kräver.