Sverige och vĂ€lfĂ€rden -  En Vintersaga

I Sverige har vi under decennier matats med olika mantran sÄsom den svenska vÀlfÀrden, vÄrd-skola-omsorg, hÄllbart, etcetera.

Det senaste exemplet pÄ bidragsomfördelning Àr att Sveriges regering, som lÀgger pÄ 100 procent skatt pÄ el, tillÄter att elpriset flerdubblats, med mÄngmiljardintÀkter som resultat för staten, och med katastrofala kostnader som följd för befolkningen, skriver Michael Owens.

Det senaste exemplet pÄ bidragsomfördelning Àr att Sveriges regering, som lÀgger pÄ 100 procent skatt pÄ el, tillÄter att elpriset flerdubblats, med mÄngmiljardintÀkter som resultat för staten, och med katastrofala kostnader som följd för befolkningen, skriver Michael Owens.

Foto: Janerik Henriksson/TT

InsÀndare2022-02-17 16:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PoĂ€ngen med detta ideliga upprepande Ă€r att budskapen skall uppfattas som nĂ„got positivt. Det ligger nĂ€ra till hands att tro att det mantra som kallas ”vĂ€lfĂ€rd” medvetet anvĂ€nds i syfte att försköna bidragssystemen. I USA anvĂ€nder man ordet ”welfare” som ett uttryck för bidrag. Exempelvis: ”He is on welfare”. Vi har direktöversatt ”welfare” till vĂ€lfĂ€rd. Ordet”ersĂ€ttningar” anvĂ€nds för att försköna bidrag.

Sverige Ă€r troligen ett av vĂ€rldens ledande lĂ€nder nĂ€r det handlar om omfördelning av vĂ„ra inbetalda skatter genom olika bidragssystem. VĂ€lfĂ€rdssystemet Ă€r ju de facto ett bidragssystem. Man mĂ„ste ju frĂ„ga sig hur det kommer sig att vi svenskar sĂ„ tĂ„lmodigt kan leva under ett av vĂ€rldens högsta skattetryck och stillatigande se pĂ„ nĂ€r vi dignar under pĂ„lagor som lĂ€ttvindigt sprids för vinden. Bidragssystem leder ofelbart till okynnesutnyttjande.Nyligen kunde man lĂ€sa i NT att ”de felaktiga utbetalningarna frĂ„n vĂ€lfĂ€rdssystemet berĂ€knas till hisnande 18 miljarder om Ă„ret, varav hĂ€lften Ă€r medvetet fusk”. Fusk Ă€r ju i sjĂ€lva verket bedrĂ€geri. Sveriges höga skattetryck borde rĂ€cka till att betala bra löner till utövare av viktiga offentliga samhĂ€llsfunktioner sĂ„som lĂ€rare, poliser och sjuksköterskor. SĂ„ Ă€r det tyvĂ€rr inte, med allvarliga konsekvenser som följd. Andra prioriteringar missgynnar ”vĂ€lfĂ€rden”.

Det Ă€r lĂ€tt att införa, och höja skatter. NĂ€r det motsatta skulle vara motiverat gĂ„r det inte pĂ„ grund av ”svĂ„righeter att genomföra”. Det senaste exemplet pĂ„ bidragsomfördelning Ă€r att Sveriges regering, som lĂ€gger pĂ„ 100 procent skatt pĂ„ el, tillĂ„ter att elpriset flerdubblats, med mĂ„ngmiljardintĂ€kter som resultat för staten, och med katastrofala kostnader som följd för befolkningen. Nu gĂ„r man dock fram bidragsvĂ€gen och skall pĂ„ nĂ„got vis ge bidrag, eller ”stöd”, till vissa el-konsumenter. Detta kan liknas vid bidrag för höga dieselpriser (dĂ€r mer Ă€n hĂ€lften utgörs av skatt) till Ă„kerinĂ€ringen, nĂ€r man hade kunnat sĂ€nka skatten i stĂ€llet. 

NĂ€r man köper mat pĂ„ McDonalds fĂ„r man frĂ„gan: Ӏter du hĂ€r eller tar med?” Undrat varför? Det beror pĂ„ att staten infört olika momspĂ„lĂ€gg pĂ„ priset beroende pĂ„ VAR du stoppar i dig maten. Detta medför ökade administrationskostnader för nĂ€ringslivet. Exemplen pĂ„ onödiga konsekvenser för nĂ€ringslivet Ă€r oĂ€ndliga.

I ”den svenska vĂ€lfĂ€rden” kan mĂ„nga pensionĂ€rer inte leva pĂ„ sin pension utan man mĂ„ste först betala skatt och sedan med mössa i hand ansöka om bostadsbidrag. TandvĂ„rd förefaller leva vid sidan av bidragssystemet med undermĂ„liga tĂ€nder till följd för mĂ„nga individer. Staten inför nu en riskskatt för banker. Det kommer att leda till att kostnaderna övervĂ€ltras pĂ„ konsumenterna genom högre rĂ€ntor. Det lĂ€r fortsĂ€tta sĂ„ hĂ€r.

Hur kunde vi i Sverige bli sÄ blÄögda?