Svenska folket blir återigen lurade

Att påstå att vi ska köpa tre SMR-reaktorer, utan att de ens finns är att lura läsarna.

Inte så lätt att ersätta de gamla stängda kärnkraftverken menar signaturen Tummen i ögat. Arkivbild från Barsebäck.

Inte så lätt att ersätta de gamla stängda kärnkraftverken menar signaturen Tummen i ögat. Arkivbild från Barsebäck.

Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Insändare2023-01-17 21:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Svedahl välkomnar förslaget på utbyggd kärnkraft" NT 11/1

I dagens läge finns kanske någon typ i provningsstadiet. Att sia om att de kan finnas om tio år är Reidar Svedahls dröm.

En aspekt som det inte talas om, är typen av kärnbränsle som används i en SMR-reaktor. Detta bränsle kallas mox och är en blandning av det uran som används i våra nuvarande kärnkraftsverk och 8,5 procent plutonium. Detta betyder att man måste handskas med ett bränsle
som är starkt radioaktivt innan det ens har kommit inom en strålskyddsbarriär. Det forskas i dag om hur en bränslestav av mox ska konstrueras för att passa i en SMR-reaktor.

Plutonium finns hos de länder som har kärnvapen, varav Frankrike kan ses som en lämplig leverantör. Vår statsminister har nog redan rekat hos Macron om möjligheten att köpa bränsle till våra SMR.

Det kylmedel som antas kunna fungera i reaktorkretsen är, saltlösning, kvicksilver eller flytande metallen natrium. Ingen av lösningarna är särskilt tilltalande för naturen eller hanteringsmässigt. Dessutom är långtidsverkan okänd.

Testanläggning Super Phoenix i Frankrike 1986-1996 är en fast breeder med plutonium samt uran som bränsle och flytande natrium som kylmedium( vid +97graderC).  Denna lades ner bland annat på grund av dålig tillgänglighet efter tio års drift och med 36 procents tillgänglighet.

Denna reaktor var även avsedd att producera plutonium för vapenanvändning.

Att politiker idag påstår att ny kärnkraft är billig och säker, är att återigen lura svenska folket. Och som av en händelse kanske plutoniumet hamnar i Marviken igen.