Svensk historia har ingen framtid

Söderköpings kommun bör marknadsföra föreläsningar i kanaler som når ungdomar, tycker signaturen En förvirrad invånare. Genrebild.
Söderköpings kommun bör marknadsföra föreläsningar i kanaler som når ungdomar, tycker signaturen En förvirrad invånare. Genrebild.

Man får ofta höra att unga inte har något intresse för sin kulturhistoria och identitet.

Insändare 2 maj 2023 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men hur skulle de kunna visa intresse om dessa möjligheterna inte finns?

Söderköpings stadsbibliotek hade ett föredrag om järnålderns djur med arkeologen Kent Andersson på onsdag 19 april 2023. Andersson höll ett fängslande föredrag. Man kunde verkligen ana hans passion för arkeologi. Av ungefär 25 personer var fyra yngre än 40 år. Där var fler män än kvinnor, i de flesta fall är det tvärtom. Och naturligtvis inga ungdomar. 

Detta är ett problem för om vi inte fängslar deras intresse för sin historia nu, kommer vi aldrig att kunna göra det. 

Söderköpings kommun måste ha åldersrelevant marknadsföring och använda sociala medier oftare. Det finns inga TikTok- eller Twitter-profiler utan endast en annons i Norrköpings Tidningar och förmodligen på en annan hemsida. Det finns många ensamma unga människor som skulle trivas som en del av samhället. Vi borde bjuda dem, eller hur? 

För det andra, i de flesta fall, kommer endast kvinnor till föredragen. Söderköpings kommun eller kulturkontoret skulle fundera om man fångar ämnen för alla kön. Jag känner att detta är betungande för endast kvinnor att bära på bördan av fortsatt intresse för kultur och historia. 

Sist men inte minst, om någon inte kan gå till föredragen på grund av sjukdom, bör de kunna strömma dem senare, tack vare att tekniken är möjlig. Jag kunde inte hitta liknande lösningar på varken hemsidan eller sociala medier. Det finns absolut ingen ursäkt varför tekniken inte kan stödja vår historias framtid. 

Jag menar att svensk historia förmodligen har en framtid, men inte om vi fortsätter på den här vägen. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa