Dess kopplingar till Qatar har lyfts vid flera tillfällen. Nu går Svea Vind Offshore ut och försäkrar att Qatar inte har någon som helst inflytande över Långgrund eller övriga strategiska beslut.
Värt att notera är dock att Qatars investering i Ibedrola är värd 74.7 miljarder kronor, det vill säga lika mycket som Sverige 2022 lade på försvar och samhällets beredskap (76.6 miljarder kronor). Dessutom äger Qatar Investment Authority 19 procent av den ryska oljegiganten Rosneft och planerar ytterligare investeringar i Ryssland.
Det handlar inte om ett passivt ägande. I maj 2022 annonserar Iberdrola att de stärker sin strategiska allians med Qatar inom innovationsområdet. På Ibedrolas hemsida går att läsa att alliansen fokuserar på säkerhet, molntjänster och styrning av bland annat havsbaserad vindkraft. Om innovationsarbetet inte ska tillämpas varken strategiskt eller operativt i verksamheten kan man fråga sig varför det görs?
Svea Vind har hela tiden berättigat samarbetet med att andra demokratiska länder gör affärer med Ibedrola. Men fel blir inte rätt för att fler ansluter sig. Översatt till ett annat sammanhang, bara för att Bertil och Margit fuskar så är det inte okej för Sven att göra detsamma.
När jag berättar om Långgrund är, förutom den illa valda placeringen, just det utländska ägandet som möter störst reaktioner. Men bland de som satt sig in i frågan verkar det också finnas en irritation över dubbelmoralen. Svea Vind Offshore är ute och pratar mänskliga rättigheter för studenter samt sponsrar jämställd idrott samtidigt som de väljer en partner med tydlig koppling till en diktatur som står för det motsatta.
Svea Vind Offshores koppling till Qatar är stark
Vindkraftsanläggningen Långgrund kommer till stora delar att ägas av det spanska bolaget Iberdrola.
Visualisering av Långgrund som är namnet på den planerade vindkraftsparken till havs från Trosa kommun i norr tills Söderköpings kommun i söder.
Foto: Iberdrola
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.