Svårt att matcha arbetskraften mot kraven

Kompetensförsörjning är en av vård- och omsorgskontorets viktigaste frågor nu och under en lång tid framöver i Norrköping.

Rekryteringsutmaningarna gör det viktigt att fortsätta att utveckla det långsiktiga arbetet med att attrahera, motivera och behålla medarbetare.

Rekryteringsutmaningarna gör det viktigt att fortsätta att utveckla det långsiktiga arbetet med att attrahera, motivera och behålla medarbetare.

Foto: Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-05-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Sluta anställa outbildad personal inom vården" (19/5):

Våra verksamheter behöver genomgå såväl förändringar som effektiviseringar för att möta de framtida utmaningarna. Utvecklingen mot nära vård medför att brukares behov blir mer komplexa och precis som du beskriver ökar därmed behovet av specialistkompetens, exempelvis inom områdena demens, multisjuka äldre och palliativ vård. Samtidigt har allt färre personer i arbetsför ålder en eftergymnasial utbildning som riktar sig mot vård- och omsorg och många som söker sig till oss behöver även stöd vad gäller kunskaper i svenska språket. Detta gör det svårt att matcha den tillgängliga arbetskraften mot de kompetenskrav som vård- och omsorgskontoret har för tillsvidareanställd personal. 

Rekryteringsutmaningarna gör det viktigt att fortsätta att utveckla det långsiktiga arbetet med att attrahera, motivera och behålla medarbetare, bredda rekryteringsbasen och att aktivt jobba med olika ingångar till yrket. Vi som arbetsgivare behöver erbjuda kompetensutveckling till såväl nya som befintliga medarbetare för att vi ska säkerställa tillräckliga kunskaper för att bedriva vård- och omsorgsarbete. Det gäller såväl grundkompetens och språkutbildning som kontinuerlig kompetensutveckling för fördjupning och spetskompetens i olika områden. 
I samband med pandemin har det gjorts en stor satsning i kompetensutveckling kring hygienrutiner för nyanställda och befintliga medarbetare, ett koncept som nu ytterligare arbetas fram för att erbjudas samtliga medarbetare i verksamheterna. 

Vård- och omsorgskontoret genomför en rad förbättringsarbeten i syfte att främja trygga anställningar. Dels pågår arbetet med heltidsarbete som norm där medarbetare har rätt till heltidsarbete. Detta är inte bara en jämställdhetsfråga utan kan också leda till att vi kan minska antalet timanställda. Schema- och bemanningsarbetet som också pågår syftar till att ha en överkapacitet på enheterna så att ordinarie personal kan användas på bokningsbara resurspass på egna eller andra enheter, i stället för timvikarier. 

Kompetensförsörjningsfrågan är högt upp på agendan även på nationell nivå, vilket ytterligare förstärker de förbättringsbehov som finns bland samtliga kommuner i Sverige. Bland annat har det tillsatts en nationell samordnare för att stödja kommunernas arbete med en hållbar kompetensförsörjning. Förslaget om skyddad yrkestitel för undersköterskor går även i linje med vårt pågående arbete med att se över yrkesroller och ansvarsområden där syftet är att använda kompetens rätt, initiera nya typer av tjänster och arbetsuppgifter som inte kräver utbildning och fördela ansvar och arbetsuppgifter däremellan. 

Vård- och omsorgskontoret välkomnar också regeringens satsning kring äldreomsorgslyftet där vi får möjlighet att både kompetensutveckla och tillsvidareanställda ett antal timvikarier. Ett koncept som vi hoppas kan bli en långsiktig lösning. 

Anders Granqvist,
verksamhetschef kommunala utförare,
vård- och omsorgskontoret