Holmen bör minska sina vindkraftplaner

Semesterfiraren i Simrishamn missar storleken på vindkraftverk.

Insändare 9 augusti 2022 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"På semester bland vindkraftverk" NT 2/8

Semesterfiraren i Simrishamn berättar målande om sin upplevelse bland vindkraftverk och undrar varför motståndet är så stort på Norrköpings Tidningars debattsida. 

Jag hoppas att semesterfiraren är bara okunnig utan medveten avsikt att missleda NT:s läsarkrets. Vad jag vet finns det inga stora vindkraftverk i Simrishamn och en snabb titt på Energimyndighetens Vindbrukskoll visar att det finns fyra möjliga vindkraftverk som semesterfiraren sitter under. 

 

Det stora har totalhöjd på 62 meter och rotorbladet är 20 meter lång. De tre små vindkraftverken är 45 meter höga och har rotorblad på 13,5 meter. Detta kan jämföras med Holmen Energins planer på tolv stycken vindkraftverk med totalhöjd på 290 meter och rotorblad på 95 meter med placering norr om Simonstorp. 

 

Det säger sig själv att det inte går att jämföra små gårdsverk med de industriella vindkraftverken. Det är som att likställa en roddbåt med en bilfärja. Inverkan på naturen, djuren och människor är något helt annat.

Men bra förslag till Holmen Energi är att minska sin planerade park från tolv stycken industriella verk till fyra stycken max 62 meters verk. Troligen kommer protesterna att mojna snabbt om de nappar på det förslaget.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa