Svar till LRF om dagens skogsbruk


Efter kalavverkning och eventuell markberedning blir det efter några få år oframkomligt av sly och småträd, skriver Jan Andersson.
Efter kalavverkning och eventuell markberedning blir det efter några få år oframkomligt av sly och småträd, skriver Jan Andersson.

Insändare 24 april 2021 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Ibland ser man inte skogen för några hyggen" NT 13/4

Min bild av skogen och hyggen stämmer inte med er. Ni skriver att hyggen och kalhyggen är en liten del. Jag har haft fritidshus i skogen under lång tid, så jag kan följa processen. 

Efter kalavverkning och eventuell markberedning blir det efter några få år oframkomligt av sly och småträd. Stigar är utraderade. Det gröna helvetet har fått en ny innebörd. Samtidigt görs nytt kalhygge nära det första och så vidare. 

Nu är nog över 50 procent av skogen - om man bortser från myrar - i min trakt hyggen i olika stadier av svårframkomlighet. Jag vill inte kalla det skog. Svamp och bär på få ställen. Första hygget nära mig för 46 år sedan tog väl över 30 år innan det började likna skog. 

Större gallring har nu gjorts och ser väl rätt bra ut men inte som den gamla skogen.  Nyare hyggen har gjorts i allt snabbare takt. Man får gå långa omvägar för att hitta framkomlig väg. 

Ämnen du kan följa