Strandskyddet värnar friluftslivet och naturmiljön

Ett strandskyddsärende i länet har gett upphov till ett antal artiklar och insändare. Detta är ett omdebatterat ämne eftersom allmänna och enskilda intressen ställs mot varandra.

Strandskyddets syfte är att bevara allmänhetens friluftsliv, att det privata utrymmet längs stränderna inte ska öka och att möjliggöra goda livsvillkor för växt- och djurlivet, skriver Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Strandskyddets syfte är att bevara allmänhetens friluftsliv, att det privata utrymmet längs stränderna inte ska öka och att möjliggöra goda livsvillkor för växt- och djurlivet, skriver Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2020-08-19 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det gäller strandskydd utanför statligt skyddade naturområden är det kommunen som hanterar tillsyn och prövning av strandskyddsdispenser. Länsstyrelsen har tillsyn över kommunerna vilket innebär att vi övervakar besluten och granskar en del av dem närmare. Det tillhör också vår roll att ibland ändra kommunens beslut. Länsstyrelsens ambition är alltid att hantera bestämmelserna korrekt och enligt rådande praxis.

Strandskyddets syfte är att bevara allmänhetens friluftsliv, att det privata utrymmet längs stränderna inte ska öka och att möjliggöra goda livsvillkor för växt- och djurlivet. Det är strandskyddsbestämmelserna i sig som ger uttryck för detta. Någon särskild motivering om varför eller på vilket sätt dessa värden ska skyddas görs inte i enskilda ärenden. 

Vid ett beslut om strandskyddsdispens för en ny byggnad ska en tomtplatsavgränsning alltid göras. En tomtplats är den privata yta dit allmänheten inte har tillträde. Den ska motsvara det område som är utnyttjat tidigare och baseras på hur det ser ut i den fysiska miljön på platsen. Uttrycket tomtplats ska inte förväxlas med begreppet tomt eller fastighet. En tomtplatsavgränsning ändrar inte en fastighets omfattning eller vem som äger fastigheten. 

I det ärende som är bakgrund till diskussionen har Länsstyrelsen gjort bedömningen att delar av tomten är allemansrättslig. Det innebär att allmänheten ska ha tillgång till den och att den därför inte får bebyggas utöver den dispens som nu beviljats. Det handlar alltså inte om att ägaren förlorat delar av sin mark utan att de inte har möjlighet att bygga på hela tomten eller avgränsa den så att allmänheten inte har tillträde. 

I varje ärende görs en tolkning och avvägning och ibland gör inte myndigheterna samma bedömning. Ärendet kan då bli föremål för överprövning eller överklagande. Så är fallet med detta ärende som nu ska behandlas av Mark- och miljödomstolen. Ärendet är alltså inte slutligt avgjort. Den fortsatta prövningen kommer förhoppningsvis att klargöra om Länsstyrelsen har gjort en korrekt och skälig bedömning. Om det är så att domstolen slår fast att reglerna ska tillämpas med annan tolkning så kommer givetvis Länsstyrelsen att följa detta i sin fortsatta hantering.