Stoppa vinstjakten i friskolorna

Statistik från SCB (Statistiska centralbyrån) och Skolverket som tagits fram av Riksdagens Utredningstjänst  (Dnr 2020:216).visar att friskolor har lägre lärartäthet än kommunala skolor.

Inget annat land i världen tillåter sådana vinstuttag, som de två börsnoterade - Academedia och Internationella engelska skolan (IES) gör, skriver företrädare för Feministiskt initiativ.

Inget annat land i världen tillåter sådana vinstuttag, som de två börsnoterade - Academedia och Internationella engelska skolan (IES) gör, skriver företrädare för Feministiskt initiativ.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2021-04-09 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2018 var lärartätheten 14,4 elever per lärare och i kommunala gymnasieskolor gick det 11,3 elever per lärare. Dessutom betalar friskolor lägre löner. År 2018 var månadslönerna 1 100-6 900 kr lägre, Andelen personal med pedagogisk högskoleexamen är också betydlig färre.

Feministiskt initiativs inställning är klar. Vi vill inte ha några vinster i välfärden, varken i skolan, vården eller äldreomsorgen. Senaste gången riksdagen röstade i frågan, som då gällde en vinstbegränsning, blev förslaget nedröstat. Svenska folket går inte i takt med riksdagen. En majoritet är emot vinster i välfärden, Krafttag behövs mot att skattepengar försvinner på detta vis och vi efterlyser analyser av marknadsmekanismerna.

Inget annat land i världen tillåter sådana vinstuttag, som de två börsnoterade - Academedia och Internationella engelska skolan (IES) gör.Tillsammans gjorde de vinster på drygt en halv miljard kronor det senaste året. Pengar som hade behövts i verksamheten.

Feministiskt initiativ anser att  det som krävs är ett skarpt förslag om vinstförbud. Om två år är det val och då behöver socialdemokraterna se sig om efter andra partier att samarbeta med.  Partier som anser, att skattepengar ska gå till verksamhet och inte till några riskkapitalister. Vi vill däremot inte förbjuda friskolor, men vi vill förbjuda vinsterna.