Stoppa bilstölderna – stäng fordonsregistret

Dagligen kommer rapporter om otryggheten i samhället. Inte minst drabbas många hårt av organiserade stöldligor som är ute efter bilar och andra fordon.

En viktig åtgärd vore att ta ifrån de kriminella ett verktyg i form av det öppna fordonsregistret, skriver Ivan Radulovic, Expertrådet KAK.

En viktig åtgärd vore att ta ifrån de kriminella ett verktyg i form av det öppna fordonsregistret, skriver Ivan Radulovic, Expertrådet KAK.

Foto: Ole Berg-Rusten

Insändare2021-12-17 21:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Polisen är stölderna ofta välplanerade. Förövarna har kartlagt offrens tillgångar och platsen där stölderna sker. 

Under hösten har man kunnat läsa om en våg av bilinbrott riktade mot fågelskådare på Falsterbonäset i Skåne där kameror och annan utrustning värderade till åtskilliga miljoner stals. I ett fall gick tjuvarna och gjorde inbrott i fågelskådares hem. Polisen lade ner utredningen med hänvisning till att Transportstyrelsens informationshantering gör det omöjligt att lagföra någon för brottet. Exemplen kan göras många ifrån olika delar av landet. Här finns alltså ett systemfel.

En viktig åtgärd vore att ta ifrån de kriminella ett verktyg i form av det öppna fordonsregistret. I dagsläget kan vem som helst med några knapptryck skaffa sig information om vilka fordon en person äger. 

Mot bakgrund av detta ställde Kungliga Automobil Klubben frågan om svenska folket anser att fordonsregistret skall vara öppet för alla eller endast för myndigheter som har giltiga skäl att hantera uppgifterna? Nästan tre av fem svenskar (58 procent) anser att fordonsregistret bara skall vara öppet för myndigheter, vilket också är ordningen i de flesta andra jämförbara länder.

KAK uppmanar därför riksdag och regering att se över nuvarande lagstiftning. Sverige ska inte fortsätta att vara ett smörgåsbord för de kriminella.