Stålbadet förvandlas till en slakt på kulturen

I vår hemstad styr en spegelbild av regeringens utseende M, KD och L i så kallad Borgerlig samverkan med SD.

Denna trojka i förening med SD:s starke man i kommunen utgör det största hot mot kulturen i Norrköping som vi haft historiskt, skriver Per Wallberg. Arkivbild från Borgerlig samverkans presentation av kommunens budget.

Denna trojka i förening med SD:s starke man i kommunen utgör det största hot mot kulturen i Norrköping som vi haft historiskt, skriver Per Wallberg. Arkivbild från Borgerlig samverkans presentation av kommunens budget.

Foto: Joakim Blomqvist

Insändare2023-08-24 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ligger alla kulturella verksamheter illa till som Norrköpings stolthet De Geer Konsert & Kongress, Symfoniorkestern, Norrköpings prisbelönade Konstmuseum, Stadsbiblioteket med flera i förslag och åtgärder som närmast kan kallas en nedskrivning och slakt på kulturen. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) kallar det ett ekonomiskt stålbad.

Det är värderingar som i första hand nyliberalt endast hyllar den så kallade marknaden. Något Sophia Jarl gör i samarbete med en nästan helt osynlig kristdemokrat och en betydligt mera välkänd och synlig liberal. Denna trojka i förening med SD:s starke man i kommunen utgör det största hot mot kulturen i Norrköping som vi haft historiskt. 

En under lång tid uppbyggd kulturell verksamhet som vi varit stolta över i vår hemstad och som givit genklang i hela Sverige. Nu kan allt detta fördärvas och förskingras på nolltid med hänvisning till ett ekonomiskt stålbad. Ja att sälja ut De Geer Konsert & Kongress är en förskingring av skattemedel. Hur vore det om man i stället för stålbad började prioritera hur våra kommunala skattemedel används. 

Till exempel ny Centralstation för miljardbelopp, infrastrukturkostnader i samband med det till stora delar politiska prestigeprojektet Ostlänken. Justitieombudsmannen riktade allvarlig kritik mot kommunstyrelsens sätt att granska Norrköpingsbor som sökt ekonomiskt bistånd så sent som i maj i år på grund av stora felaktigt utbetalda belopp etcetera.

Kulturen utgör ett omistligt värde. Tänk om, tänkt nytt, tänk rätt.