Städernas roll för en hållbar framtid

Städer är viktiga för att göra de ändringar som krävs för att rädda vår planet från att överskrida irreversibla gränser kopplade till ett för varmt klimat.



 Göteborg beslutade sig i mars för att utsläppen måste ned med tio procent per år fram till 2030 för att leva upp till Parisavtalets mål, slriver representanter för Jordens Vänner.

Göteborg beslutade sig i mars för att utsläppen måste ned med tio procent per år fram till 2030 för att leva upp till Parisavtalets mål, slriver representanter för Jordens Vänner.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2021-06-07 19:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mer än hälften av världens befolkning bor nu i städer, det är i städer där den största delen av infrastrukturen, konsumtionen och produktionen finns. Samtidigt ger städernas koncentration av befolkning, aktiviteter och resursanvändning potential för effektiviseringar och mångsidiga lösningar.

Utifrån de unika förutsättningar som Sverige har idag, anses det av bland andra WWF att landet kan ta en ledande ställning i klimatarbetet. Nedan följer tre bra exempel från städer i Sverige:

Göteborg beslutade sig i mars för att utsläppen måste ned med tio procent per år fram till 2030 för att leva upp till Parisavtalets mål. Redan år 2020 rörde sig ungefär 70 procent av befolkningen gåendes, via cykel eller med kollektivtrafik (det planeras vara 90 procent år 2035). Staden har implementerat en intern klimatväxling för resor med flyg och egen bil, där en kostnad per kg koldioxid dras och senare används till klimatfrämjande åtgärder.

Uppsala har sedan 2010 haft en lokal klimatgrupp som består av företag, offentliga verksamheter, universitet och föreningar som samverkar och inspirerar varandra och andra för att nå Uppsalas klimatmål. Ett av Uppsala tydligaste klimatmål är att vara fossilfritt år 2030. Bland annat har Uppsala arbetat för att uppmuntra cykelanvändning. Ett av deras resultat är att de nu ligger i topp i världen med flest vintercyklister.

Helsingborg planerar att ha nollutsläpp år 2035. De har ambitiösa mål kopplade till fossilfria drivmedel, där samtliga fordon, arbetsmaskiner inkluderade, ska vara fossilbränslefria år 2024. Vid en studie 2019 var Helsingborgs kommun en av de tre länsbästa med över 90 procent fossilfria personbilar. Mellan åren 2017 och 2020 har Helsingborg minskat livsmedels klimatpåverkan i sina skolor med 25 procent genom att minska matsvinnet och öka andelen klimatsmart mat.

Om alla städer bidrar med sin del finns det en chans att vi kan klara det här. Men det krävs handling nu! I nuvarande läge är det viktigt att varje stad ska veta vad som krävs för att den ska leva upp till Parisavtalets mål, och applicera åtgärderna därefter.

 Vad kan vi i Norrköping göra?