SPF vill att läkare går rond ett par gånger i veckan

Sedan sju år tillbaka utreder kommunen omsorgsboende (ålderdomshem) i Valdemarsviks kommun. Kostnad hittills cirka 30 miljoner utan att något beslut fattats.

Åldersro måste enligt SPF:s ordförande i Valdemarsvik Kenneth Wallmark, stängas när ett nytt äldreboende byggs.

Åldersro måste enligt SPF:s ordförande i Valdemarsvik Kenneth Wallmark, stängas när ett nytt äldreboende byggs.

Foto: Anne-Marie karlsson

Insändare2021-03-03 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Riksbyggen stängdes av från Ringgårdenprojektet, hoppades man på nya och realistiska planer. Men kommunledningen ville förverkliga Riksbyggens projekt ograverat. Man har avsatt 85 miljoner kronor för att renovera fastigheten som är i fullgott skick.

Andra kommuner har byggt helt nytt lika stort boende för halva priset.

I en projektgrupp bestående av representanter från regionen, en politiker och några tjänstemän från kommunen planerar man för jätteprojektet Vårdcentrum Vammarhöjden. Följande har beslutats där.

Byggnaden skall omfatta 14 100 kvadratmeter till en beräknad kostnad av en halv miljard kronor. Tre alternativa, fullt utredda och goda lokaliseringar har förkastats av kommunen.

Byggnaden skall få tre våningar. Samtliga pensionärsbostäder ligger en trappa upp. Byggnaden skall inrymma 60 pensionärsplatser samt lokaler för regionen. Detta förutsätter att både Åldersro och Gusum, tillsammans 30 platser, läggs ned.

Dessa båda byggen till en kostnad av minst 600 miljoner kronor innebär inte flera omsorgsplatser.

Kommunen har inga egna läkare, högsta medicinska kompetensen är sjuksköterska.

Pensionärerna i kommunens vård är allt äldre och multisjuka. De flesta behandlas med ett flertal starka läkemedel.  

Vi anser att prioritet ett borde vara förbättrad medicinsk omvårdnad och en modern kost som är anpassad för äldre och diabetiker.

Vi föreslår att det ska finnas en fast, namngiven, erfaren allmänläkare som går regelrätt rond tillsammans med ansvarig sjuksköterska två gånger per vecka på omsorgsboende och en gång per vecka i hemtjänsten.

Det ska finnas geriatrisk specialist, tillsammans med ordinarie läkare, rond med genomgång av medicineringen, en gång per månad.

Vi föreslår att det hålls vidareutbildning för sjuksköterskor i farmakologi och infektionssjukdomar. Övrig vårdpersonal skall ha minst undersköterskeutbildning. Dietist med god utbildning i modern kost för äldre och diabetes ska finnas.

Det befintliga avtalet med regionen om kommunens sjukvård bör kompletteras på lämpligt sätt.

Vi anser att kommunen borde inhämta synpunkter från pensionärerna och organisationerna och dokumentera dessa. Inte som nu endast meddela vad man redan bestämt.