Sorgligt att läsa chefens förklaring om LAH-verksamheten

Att den palliativa vården ska läggas ned har aldrig varit aktuellt. Det påstår i alla fall LAH-chefen Anna Malmström i en insändare med anledning av den senaste tidens debatt. Tyvärr blir hennes utsaga väldigt tunn när hon fortsätter sitt resonemang, skriver signaturen LeifA.

Om man inte tillskjuter mera medel, ser till att vårdande personal finns i rätt antal och rätt ersatta, då kommer den svenska välfärden sakta och säkert sjunka till botten, skriver signaturen LeifA.

Om man inte tillskjuter mera medel, ser till att vårdande personal finns i rätt antal och rätt ersatta, då kommer den svenska välfärden sakta och säkert sjunka till botten, skriver signaturen LeifA.

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2024-07-12 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"LAH i Norrköping ska inte läggas ned" NT 4/7

Att det är stora hål i börsen som ska finansiera verksamheten tycks inte vara ett bekymmer. Allt ska lösas med en omorganisation för att bevara och säkra uppdraget för de patienter som är i behov av den vård vi kan och ska erbjuda även i fortsättningen, förklarar Anna Malmström i insändaren.

Dessutom påstår hon att kommuner är och blir en delpart i teamet? Och då blir det intressant. Ska kommuner börja finansiera verksamheten?

Nog verkar det underligt, allt detta som pågår i vården. När begreppet färdigbehandlad kom till och kommunerna skulle ta ett större ansvar började oenigheten mellan kommunerna och dåvarande landstinget. Utredningar följdes av nya sådana och riktlinjer drogs och förnyades, där väldigt många personer engagerades. Och ännu är regionen inte i mål, så “kostnaden” är oviss för alla de som oroar sig. 

När plånboken sinat på sitt innehåll, då börjar stolligheterna. För det är vad allt handlar om. En regional verksamhet som inte lyckas hålla sig inom de ramar som satts.

En ledning som inte mäktar med att leda/ tillse verksamheter. Så illa är det. Att konsultkostnader ska ge en mer kostnadseffektiv arbetsmetodik, är en utopi. Personalen går idag på knäna och beviset för detta är det ökade övertidsuttaget och all inhyrd personal. Så frågan är när politikerna ska sluta lova guld och gröna skogar och förhålla sig till fakta? 

LAH verksamheten har krympt och vårdplatser har försvunnit. Det är fakta. Att som idag ställa svaga grupper mot varandra är beklämmande. Om man inte tillskjuter mera medel, ser till att vårdande personal finns i rätt antal och rätt ersatta, då kommer den svenska välfärden sakta och säkert sjunka till botten.