Sophia Jarls retorik närmar sig SD:s

Ibland gör vissa saker mig väldigt upprörd. Som i detta fall Sophia Jarls (M) svar till Olle Vikmång (S) på NT:s debattsida.

Den omtalade vedeldade kommunala bastun.

Den omtalade vedeldade kommunala bastun.

Foto: Thomas Möller

Insändare2021-03-10 21:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Vore oansvarigt föreslå skattesänkning idag" NT 5/3

Hon skriver: "Det kan givetvis verka generöst att som Socialdemokraterna förespråka ett samhällssystem som bygger på att det offentliga ska ta ansvar både för grundläggande behov och livets guldkant. Men det är, enligt mig, ett socialistiskt system som jag tycker kväver individens drivkrafter att ta eget ansvar. Dessutom är det orättvist; den enas arbete ska aldrig bekosta andras brist på ansträngning".

Enligt henne så ska du som medborgare "vara vid din läst". Tacksam för det lilla du får av oss andra som har det bättre ställt. Med "livets guldkant" menar Sophia Jarl bland annat att bada bastu som kommunen finansierar är en guldkant som inte hör hemma i en moderats tankesfär. Att bastugästerna också betalar en avgift hör inte hit. Är det en guldkant, så är det och då ska den bort. 

Men det är den sista meningen som gör mig mer än upprörd. "den enas arbete ska aldrig bekosta andras brist på ansträngning". Vilka menar Jarl? Vilka är det som har sådan brist på ansträngning så de anses vara en belastning för moderaternas Sverige? Är det jag själv som pensionär, som nu inte genererar det som Moderaterna vill att jag ska. Eller är det sjuka, arbetslösa, funktionshindrade, asylsökande som inte får arbeta. Eller är det, fruktansvärda tanke, de fåtal tiggare som i minusgrader får några skärvor då och då. 

Att man som Jarl generaliserar på detta sätt visar bara vilken syn på människor som Jarl och hennes likasinnade har på oss "vanliga" människor. Tyvärr visar hennes svar att Moderaterna mer och mer närmar sig en retorik som SD visar upp frekvent. Men på en punkt har hon rätt. I ett socialdemokratiskt Sverige tar vi hand om varandra, också i en bastu.