Sophia Jarl: Utnyttja din meddelarfrihet

Det var väldigt bra och ger hopp inför framtiden att en enhetschef inom Norrköpings kommun väljer att, här på insändarsidan, öppet berätta om hur hög tjänstemannaledning tystar ner kritik från underställda chefer.

Det är bland annat när anställda berättar om oegentligheter som jag och andra förtroendevalda kan agera, skriver Sophia Jarl i sitt svar till Anonym enhetschef på vård- och omsorgskontoret.

Det är bland annat när anställda berättar om oegentligheter som jag och andra förtroendevalda kan agera, skriver Sophia Jarl i sitt svar till Anonym enhetschef på vård- och omsorgskontoret.

Foto: Norrköpings kommun

Insändare2021-12-08 19:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Tack till Sophia Jarl som vågar säga som det är" NT 30/11

Enhetschefen vittnar om hur ledningen uppmanar till fusk för att inte blotta de problem som medarbetare upplever i sin vardag. 

Jag har under en lång tid blivit kontaktad av medarbetare på olika nivåer som delar den bild enhetschefen förmedlar. Det verkar finnas en kultur där problem inte lyfts till politiken och där vi riskerar att fatta beslut på undermåliga underlag.

För att vi förtroendevalda ska veta vad vi fattar beslut om - bakgrund och konsekvenser, brukar jag alltid efterfråga skriftliga underlag där tjänstemannaorganisationen ska redogöra för olika frågeställningar. Allt oftare upplever jag att jag nekas detta och det blir istället muntlig information som aldrig kan kontrolleras i efterhand. 

Jag uppmanar anställda att nyttja den meddelarfrihet vi har i Sverige. Det är viktigt att vi fattar beslut på korrekta underlag. Det är bland annat när anställda berättar om oegentligheter som jag och andra förtroendevalda kan agera. 

Norrköpings tidningar är en viktig del av lokalmedia och har också en roll att skildra det som inte alltid sägs öppet. Som visselblåsare har man också alltid rätt till källskydd. Genom att anställda synliggör problem så har jag en möjlighet att ställa ansvariga till svars för det ni vittnar om. Fortsätt berätta. Det gör skillnad steg för steg.