Sommargågatan kommer att utvärderas

Först och främst vill jag tacka för insändarskribentens feedback.

Sommargågatan, Repslagaregatan

Sommargågatan, Repslagaregatan

Foto: Oskar Sundgren

Insändare2021-08-02 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

Svar: "Stäng av gågatan för all trafik" NT 20/7

Eftersom sommargågatan på Repslagaregatan är ett test så följer vi det extra noga, och kommer att göra en utvärdering efter sommaren utifrån en rad olika parametrar. Vi tar självklart till oss av den feedback som kommer in för att se vad som har varit bra med sommargågatan och var det finns utvecklingspotential. 

Sommargågata är en insats som görs i flera städer runt om i landet och som vi i år testar i Norrköping. Det har på andra håll visat positiva effekter som till exempel minskat buller och förbättrade luftvärden vilket vi ser mycket positivt på och hoppas se också i Norrköping. 

Dessutom så upplevs staden som trevligare att vistas i när man gör plats för människor istället för bilar. Sommargågatan är reglerad som gågata, och då gäller gångfart, precis som på ett gångfartsområde som till exempel Skvallertorget.

Genomfart är inte möjligt under tiden för sommargågatan men det är möjligt att komma fram för de transporter med mera som har ärenden till den delen av gatan. Att helt stänga av trafiken skulle tyvärr få stor påverkan på verksamheter och boende i området. För att uppmärksamma att Repslagaregatan är en sommargågata har vi satt upp tydliga skyltar där vi ber bilister att ta en annan väg.

Med hjälp av bänkar, växter och människor i rörelse skapar vi en miljö som inte lockar till några höga hastigheter och motortrafiken förs till största del fram med försiktighet. Som med all trafik så gäller det såklart för bilister på en gågata att följa gällande regler. Trafiksäkerheten är en viktig aspekt, och med reglering om gångfart kommer vi en lång väg.