Solceller på taken bättre än vindkraft i skogen

Jag var på informationsmöte om vindkraftsparken i Jättebergen, Kolmården den 27 oktober.

Istället för att arrendera marken av Lösings Häradsallmänning, arrendera alla tak på de stora byggnaderna på Malmölandet, Åbygärdet och Klinga för att sätta upp solceller, skriver Johnny Nicander.

Istället för att arrendera marken av Lösings Häradsallmänning, arrendera alla tak på de stora byggnaderna på Malmölandet, Åbygärdet och Klinga för att sätta upp solceller, skriver Johnny Nicander.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-11-08 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vet att man inte kan vara motståndare och sträva mot utvecklingen på alla plan i evinnerlighet. Men jag har under ett arbetsliv lärt mig att man kan tänka praktiskt, rationellt och ekonomiskt på samma gång.

Presentationen om vindkraftsparken gjorde mig och många fler bedrövade. Ett stort angrepp på ett av kommunens finaste naturområden där bad, fiske, rekreation och naturupplevelser och motions/vandringsleder finns.

Denna vindkraftspark kommer att bli som ett skogshygge som är ca 5 km långt och 2 km brett utan några träd. Här kommer 15 st vindkraftsverk som är 260 meter höga sättas upp. Denna fina Kolmårdsskog är nu förstörd för all framtid. Tillfartsvägarna kommer att bli cirka åtta meter breda för alla tunga transporter både under byggtiden och för underhåll.

Ett tips till projektsutvecklarna på Tekniska verken:

Istället för att arrendera marken av Lösings Häradsallmänning, arrendera alla tak på de stora byggnaderna på Malmölandet, Åbygärdet och Klinga för att sätta upp solceller. Den finaste åkerjorden vi har är ju redan förstörd, så utnyttja den till något bra.

Eller

Om man inte stör flyget så sätt upp vindkraftverken i närheten till industrierna. Det finns inte så mycket bostäder där heller.

Till Reidar Svedahl vill jag säga- Det är ju bra att du svängt i vindkraftsfrågan, och nu kan du sätta lite press på nyetableringarna. Vill ni ha bygglov ska solceller upp på taken.

Många villaägare och lantbrukare tar redan sitt ansvar och sätter upp solceller.

Förstör nu inte vår fina Kolmårdsskog, och inte de övriga skogarna i kommunen heller, som vår fina jordbruksmark råkat ut för.