Solceller blir inte mer än en hobbyverksamhet

Solceller kan i Sverige enbart ses som en hobbyverksamhet, skriver signaturen Göran J.
Solceller kan i Sverige enbart ses som en hobbyverksamhet, skriver signaturen Göran J.

Med de påstående som Mia Sköld skriver i sin insändare förstår jag hennes slutsatser om energifrågor, kärnkraft, solceller och vindkraft. Men hennes slutsatser vilar inte på fakta utan på drömmar.

Insändare 12 februari 2021 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Miljöpartiet positivt till Holmens planer på vindkraft" NT 8/2
Den nya generationen kärnkraft kommer att nyttja det utbrända kärnbränslet från våra gamla kärnkraftverk så Mia Sköld behöver inte oroa sig för uranbrytning. Det nuvarande använda kärnbränslet kommer att räcka i flera hundra år och det kan inte användas för någon form av vapen. Det använda bränslet är farligt i kanske upp till hundra år, långt från de flera hundratusen år som Mia Sköld påstår.


Mia Sköld påstår att solceller betalar sig på några få år. Jag har mer än 45 års erfarenhet av solceller och kan konstatera att det uttalandet inte är faktabaserat. 

Många undrar över varför det behövs investeringsstöd och skattelättnader till solcellsanläggningar om de är så effektiva?

Solceller i Sverige kan bara ses som hobbyverksamhet och kan tyvärr inte delta i vår gemensamma energiproduktion. Det teoretiska tiden för energiproduktion av solceller i Sverige är cirka 1 800 av årets 8 760 timmar. Övrig tid behöver vi också elkraft.


Det är just på grund av de mer än 5000 vindkraftverk som vi har i Sverige som vi får problem med vår energiproduktion när det inte blåser. Dessa vindkraftverk producerar intermittent max 20 procent av vår elförbrukning då det blåser men ofta inte mera än två till fyra procent. Jag rekommenderar ett besök på Svensk Kraftnäts hemsida.

Den som påstår att vi i Sverige har ett elöverskott har inte tänkt igenom och förstår inte skillnaden på effekt och energi. 
För att göra detta förståeligt så tänk att brandkåren skulle använda vanliga trädgårdsslangar till sina kraftfulla motorsprutor. Inte mycket att släcka bränder med.

Ämnen du kan följa