Snöröjarna tar inte hänsyn vid övergångsställen

Vi handikappade ska inte behöva lämna återbud till de jobb eller/och uppdrag vi har i vårt dagliga värv på grund av dålig snöröjning, anser insändarskribenten. Genrebild.
Vi handikappade ska inte behöva lämna återbud till de jobb eller/och uppdrag vi har i vårt dagliga värv på grund av dålig snöröjning, anser insändarskribenten. Genrebild.

Som handikappad sitter jag numera i en elrullstol för att klara vardag som helg.

Insändare 25 februari 2022 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter snöfallet i måndags var jag på tisdagen tvungen att ta mig från vår lägenhet på Beckershov till Norrköpings resecentrum, för att därifrån åka tåg till mitt uppdrag utanför staden. 

Det har klagats en del på snöröjningen här i Norrköping (och Linköping är nog inte så mycket bättre) där främst kommunen fått skäll. Får påminna om, att snöröjningen är ett samarbete mellan fastighetsägare, kommunen - samt i vårt fall – Trafikverket.

Vad gäller fastighetsägare vore det kanske bra med en påminnelse om att det är fastighetsägarens skyldighet att ansvara för snöröjningen på gångbanan utanför fastigheten. Vad gäller en del fastigheter på Bergslagsgatan borde kommunen kunna utfärda vitesföreläggande per omgående.

Vad gäller kommunen så åkte jag denna gång på gång- och cykelbanan längs Norra Promenaden för att minska på antalet övergångsställen, väl medveten om att övergångstillfällena på motsvarande sidan av Norra Promenaden var fulla av snö- och isvallar vid hörnen som var svåra att forcera med min elrullstol.

Blev dock grymt besviken, när jag upptäckte, att det även på denna sida av Norra Promenaden var samma förhållande. Kommunens snöröjare – egna eller inhyrda – tar inte hänsyn till dessa till och med utmärkta övergångsställen och vid flertalet tillfällen fick jag söka andra lösningar för att kunna fortsätta min färd till resecentrum. Som tur var hade jag gott om tid, så jag hann med tåget.

Jag förutsätter, att till och med kommunens ansvariga kommunalråd anser, att vi handikappade inte skall behöva lämna återbud till de jobb eller/och uppdrag vi har i vårt dagliga värv när resten av samhället fungerar. Jag säger inte, att allt skall vara röjt innan det slutat snöa men tycker att det är rimligt att gång- och cykelbanor skall vara framkomliga utan riskmoment på eftermiddagen efter att det slutat snöa.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa