Sluta låta vildsvinen och hjortar förstöra grödorna

Efter ÖB:s utspel i förra veckan kan man lugnt konstatera att Europa står inför ett svårt dilemma. Kriget i Ukraina tar inte slut i rappet.

Sluta upp med att låta kronhjort (bilden) och vildsvin förstöra grödorna, skriver Ulf Karlsson, Småbrukarna i Östergötland.

Sluta upp med att låta kronhjort (bilden) och vildsvin förstöra grödorna, skriver Ulf Karlsson, Småbrukarna i Östergötland.

Foto: Matt Dunham

Insändare2024-01-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre alternativ finns.

1) Att Nato fortsätter att förse Ukarina med vapen, ammunition, stridsvagnar och på sikt även betydande flygvapen. Då fortsätter kriget under oöverskådlig tid. 

2) Inställer alla vapenleveranser. Då är kriget slut på högst två månader.

3) Nato anfaller Ryssland med massiva flyganfall, stridsvagnar och med starka markstyrkor. Resultatet blir värdlskrig, det tredje och förmodligen sista. 

Man kommer att ha ganska goda förutsättningar från Natos sida. Hela Skandinaviska halvön blir bas förmodligen för kärnvapen.

Frågan är bara när Sverige blir fullvärdig medlem i Nato. Om det dröjer kommer vi antingen vi vill eller inte få släppa till vårt territorium.

Nåväl, hur är då vår beredskap vad det gäller vår föda? Vi klarar 40 procent av självförsörjning. Resten måste importeras. Klokt vore nog att sluta upp med att sätta åkerjord under vatten. Sluta upp med att låta vildsvin och hjort förstöra grödorna. 

Man prioriterar det vilda genom utfodring på många större fastigheter som skulle kunna ge mat åt många människor. Kanske till och med till rimligt pris. Alltför många har inte råd att köpa näringsrik mat. Mat finns än men snart är det bara de med stinna plånböcker som som går ut med välfyllda matkassar från livsmedelsbutiken.

Till sist en stilla undran. Var är den globala uppvärmningen? Det  ena köldrekordet efter det andra ha slagits. Gäller inte uppvärmningen i Sverige? Tydligen inte, för tillfället har vi faktiskt en ganska normal svensk vinter. Missväxtår har förekommit i alla tider. Går man tillbaka 300 år fick man räkna med att ungefär vart femte år var det så kallat svagår. Det kanske var dags 2023 då skörden i Sverige blev 30 procent lägre än 2022, både spannmål och grovfoder. 

Det är dags att ompröva jordbrukspolitiken innan den helt försvinner.