Sluta köpa produkter med palmolja

Regnskog producerar så mycket bra vi behöver och på grund av att vi hugger ner den så försvinner de bra sakerna och djuren mister sina hem, skriver signaturen En palmoljshatande skolelev.
Regnskog producerar så mycket bra vi behöver och på grund av att vi hugger ner den så försvinner de bra sakerna och djuren mister sina hem, skriver signaturen En palmoljshatande skolelev.

Hugg hugg! Amazonas, världens största regnskog försvinner mer och mer och djuren mister sina hem.

Insändare 10 februari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många regnskogar blir mindre och vissa till och med försvinner med åren. Sluta köpa produkter med palmolja, jag vet att väldigt mycket innehåller det men om ni slutar så kommer affärerna byta ut palmoljan mot andra produkter och oljor och och det smakar precis likadant så då kan du köpa kex choklad, daim, kinder och annat igen, fast utan palmolja.

Regnskog producerar så mycket bra vi behöver och på grund av att vi hugger ner den så försvinner de bra sakerna och djuren mister sina hem. 

Vi människor hugger ner mängder av regnskog för att plantera palmer på de ytorna. Regnskogen är de rikaste platserna på jorden med biologisk mångfald och den producerar massor av syre. Dessutom kyler den ner planeten och begränsar växthuseffekten. Av regnskogen får vi också vatten, mat och mediciner.

 

Det bor jättemycket djur, stora som små, i regnskogarna men eftersom den huggs ner och byts ut mot rader av palmer som man sedan tar palmolja ifrån, så förlorar alla dessa oskyldiga varelser sina hem. Tänk dig en liten elefantunge som faller ner på marken och dör av uttorkning bara för att du ska få köpa en kexchoklad. Men det kan du förhindra, bara du avstår från att äta palmolja i ett litet tag tills de byter ut den. Du gör skillnad.

 

Om du läser en innehållsförteckning så har du säkert sett att det står palmolja men också palmfett. Det är minst lika dåligt det så undvik gärna det också. Det är dessutom dåligt för miljön att regnskogen försvinner eftersom den gör så mycket för miljön. Palm-produkter kan också bytas ut bara butikerna fattar att vi inte vill ha det i vår mat.

 

Så jag uppmanar alla att sluta köpa palmolja (palmfett) för då sparas regnskogen så att vi får mat, vatten och syre. Djuren överlever och får ett gott och lyckligt liv i regnskogens djungel. Dessutom har vi mycket större chans att rädda miljön och sätta stopp för växthuseffekten! Tillsammans kan vi rädda planeten och alla djur på den.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa