Sluta klaga på dyra elräkningar

Jag tycker att alla ni som röstade på den borgerliga Alliansregeringen på 1990-talet ska låta bli att klaga på de dyra el-räkningarna. Ni har ju fått precis som ni ville. En tok-privatisering.

Dyra elräkningar är resultatet av Alliansregeringens politik på 1990-talet, anser signaturen Privatisera rätt.

Dyra elräkningar är resultatet av Alliansregeringens politik på 1990-talet, anser signaturen Privatisera rätt.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2022-01-26 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns många områden där privatisering och marknadskrafter är utmärkta. Elmarknaden är inte en av dessa. 

Anledningar till detta: 
Det finns endast ett fåtal producenter av el, dvs det är ingen fri marknad utan ett oligopol (fåtal leverantörer som inte konkurrerar med varandra)
Kunderna har ingen möjlighet att välja alternativ. Det är el vi behöver. Finns ingen annan produkt. (Vi kan välja olika säljare av el men dessa kan bara köpa från fåtal el-producenterna vilka är de som sätter priserna)

El-producenterna kan i stort sett bara öka inkomsterna genom att höja priserna. Hur kan man göra det?
Genom att se till att det finns en bristsituation. Det vill säga stäng ner befintliga billiga kärnkraftverk. Överskott av el bara sänker priserna.


Koppla upp näten mot marknader där elen är dyrare, det vill säga Tyskland och övriga Europa. Vi får då i Sverige konkurrera om elen med tyskarna.


Det finns för närvarande ingen drivkraft från producenterna för billigare el. De vill ju förstås bara att priserna stigen än mer. Vi konsumenter kan inte göra ett skvatt.
Ovanstående gör att vi elkonsumenter sitter i en långsiktig fälla. Den enda väg jag kan se ut ut detta är att vi i kommande val noga lyssnar till de olika politiska alternativen och vad de tänker göra.


Jag kommer rösta på det alternativ som säkerställer att staten går in och tar elkonsumenternas parti genom en starkare statlig styrning av den här marknaden. Staten behöver bygga ut elproduktionen genom billiga alternativ som kan kapa eltopparna genom till exempel gaskombi som på sikt kan använda vätgas som bränsle (vilken kan lagras i tankar). Staten måste även begränsa hur stor del av elkraften som produceras i sverige som får exporteras. 


Vi borde kunna ha riktigt billig el i sverige genom vattenkraft, vindkraft, kärnkraft och en smart kapning av eltopparna. Genom att ha billig el i Sverige kommer vi dessutom lock hit väldigt många arbetstillfällen. Det krävs en kraftfull politisk styrning för att det här ska hända.