Släng inte bort projektet Stadsdelsmammor i Navestad

Sedan ett och ett halvt år tillbaka pågår samarbetsprojektet Stadsdelsmammor i Navestad.

Kasta nu inte bort det viktiga nätverksarbete som redan etablerats och som ger många mammor i Navestad chansen att stärka sina egna röster, skriver signaturen En berörd mamma. Arkivbild.

Kasta nu inte bort det viktiga nätverksarbete som redan etablerats och som ger många mammor i Navestad chansen att stärka sina egna röster, skriver signaturen En berörd mamma. Arkivbild.

Foto: Maria Lindblom

Insändare2023-04-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Projektet syftar till att lyssna på mammornas behov, skapa en mötesplats för mammor i Navestad och för att stärka kontakten med institutioner såsom BVC, kommunen, skolan och polisen.

Redan har projektet, via personlig kontakt med projektledaren, stöttat fler än 60 mammor i frågor rörande bland annat jobbsök, barnens skolgång och samhällsadministration. Det har i grupp genomförts veckovisa samtalsmöten, studiebesök, matlagningsträffar, konstutställning och simkurser. Forumet har möjliggjort ett bredare och tryggt socialt nätverk för många ensamma mammor. Mammorna har på så sätt hittat nya verktyg att stärka sina egna positioner i arbetslivet och sina egna röster i samhället. 

Med dessa nätverk byggs en starkare grupp individer som även kan uttrycka behov och frågor som rör barnens utbildning, säkerhet och framtid. Projektet Stadsdelsmammor har också utvecklats till att därtill fungera som ögon och öron på orten. 

Men bara ett år efter påskupproren har nog politikerna redan glömt bort Navestad. Projektet Stadsdelsmammor ser nämligen inte ut att få fortsatt stöd då projektledarens anställning avslutades nyligen och ingen ny verkar tillsättas. Vad tänker lokalpolitikerna då? Att projektet ska skötas av volontärer, alltså obetalt, på någons fritid? Ett samhällsutvecklande och gediget jobb kvävs i sin linda och en kompetent projektledare - som mammorna redan knutit an till - försvinner. 

Kasta nu inte bort det viktiga nätverksarbete som redan etablerats och som ger många mammor i Navestad chansen att stärka sina egna röster.