Skyddar NT grova brottslingar?

Personers ursprung är ALDRIG en del av mitt resonemang vid namnpublicering eller inte, svarar NT:s chefredaktör Fredrik Lagerqvist signaturen GG.
Personers ursprung är ALDRIG en del av mitt resonemang vid namnpublicering eller inte, svarar NT:s chefredaktör Fredrik Lagerqvist signaturen GG.

Jag läste att Göteborgsposten publicerade namn och bild på en mördare som flytt från Rättspsyk på Sahlgrenska.

Insändare 15 oktober 2021 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare har tidningen namngett den som sprängde huset i Annedal. Även livstidsdömda gängmedlemmar/mördare finns med namn och bild efter att de dömts i domstol. 

Norrköpings tidningar skyddar i stället dessa personer och omnämner dem bara som "31-åringen" eller annat intetsägande. Det vill säga om de inte är en svensk och han heter Daniel Nyqvist. Då blir det både namn och bild. Men gängmedlemmar och andra utrikesfödda, som begår synnerligen grova brott skyddas från att bli kränkta av att namnges. Usel journalistik. PK, kort och gott.

GG

Svar direkt

För det första är det viktigt att poängtera att jag som Norrköpings Tidningars ansvariga utgivare tar beslut om namnpublicering i varje enskilt fall. Det finns en rad principer som jag som utgivare förhåller mig till. Man kan något förenklat oftast tala om tre delar som ligger till grund för mitt beslut. Inte alltid, men oftast handlar det om dessa tre.

Den första delen handlar om allmänintresse. Allmänintresse avser något som är viktigt ur ett samhällsperspektiv.
Den andra delen som ligger till grund för mitt beslut handlar om publicitetsskadan som oskyldiga anhöriga och barn kan utsättas för. Detta är viktigt att bedöma eftersom det kan påverka livet negativt för väldigt många oskyldiga.
Del tre, som utgivare väger jag också in om det finns en fara för allmänheten att utsättas för brott. Är risken stor talar det för en namnpublicering.

Personers ursprung är ALDRIG en del av mitt resonemang vid namnpublicering eller inte.

Fredrik Lagerqvist, chefredaktör Norrköpings Tidningar


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa