Låt Norrköpings goda krafter skydda synagogan

Den vackra synagogan i Norrköping har sedan 1858 varit en del av stadens rika arv. Byggnaden betyder mycket, såväl för stadens judar som för många andra Norrköpingsbor.

Synagogan i Norrköping stod färdig 1858. Arkivbild.

Synagogan i Norrköping stod färdig 1858. Arkivbild.

Foto: Håkan Sjöström

Insändare2023-11-09 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Synagogan är ett byggnadsminne sedan 1978 och ett viktigt gemensamt kulturarv. 

Synagogan har överlevt flera brandattacker. Exempelvis, natten till den 19 december, 2022 då byggnaden utsattes för ett mordbrandsförsök. Det har även förekommit andra typer av attacker.

undefined
Synagogan i Norrköping är en av få i landet och klassas som ett byggnadsminne med ett stort samhälls- och kulturhistoriskt värde.

Den palestinska terrororganisationen Hamas angrep den 7 oktober, 2023 obeväpnade barn, ungdomar, äldre, män och kvinnor i södra Israel. Hamas iscensatte en vidrig massaker och när slakten var över så var cirka 1400 israeler mördade, tusentals lemlästade och över 240 kidnappade. Israel har varit tvunget att ta legitima steg för att skydda sin befolkning och undanröja terrorhotet från Hamas. Det pågår nu ett krig mellan det demokratiska Israel och terrorsekten Hamas. 

I efterdyningarna, så har Hamashyllande grupper i Sverige ansett att Israels försvar är en förevändning för antisemitiska attacker mot judar även i Sverige.

Det finns en befogad oro att Norrköpings synagoga samt tillhörande församlingsmedlemmar skall utsättas för terrorbrott.

Denna oro ökar, när vi närmar oss datumet 9 november, det vill säga datumet för Kristallnatten.

Kulmen på de extremt blodiga och våldsamma nazistiska förföljelserna av judar i Tyskland natten 9 november 1938 kallas som sagt Kristallnatten. Omkring 400 judar mördades, cirka 25 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ner och 7s500 butiker vandaliserades.

På en del svenska gator härjar emellanåt hotfulla pro-palestinska demonstranter, vissa av dessa försvarar Hamas rätt att mörda judar. De skanderar ”Free Palestine” kodorden för att utrota judarna och förinta Israel. De borde åtminstone ha anständigheten att säga sanningen: De älskar inte palestinier i Gaza utan de hatar judar. 

undefined
Synagogan i Norrköping. Arkivbild.

Med tanke på den uppvigling som skett, så vädjar vi till de goda krafterna i Norrköping att göra vad de kan för att skydda synagogan och den lilla nationella minoriteten av svenska judar.