Måste man visa passet för att få spela på Lotto numera?

En 99-årig Norrköpingsbo ville lämna in en Lottokupong men blev nekad eftersom han enbart kunde legitimera sig med Skatteverkets ID-handling. Åldersdiskriminering, tycker 99-åringen och Svenska spel svarar.

Skatteverkets ID:n är dessvärre utformade på ett sätt som inte stödjs av våra spelterminaler just nu, men vi arbetar på att det ska fungera i framtiden, skriver Annika Camara, utvecklingschef Svenska spel.

Skatteverkets ID:n är dessvärre utformade på ett sätt som inte stödjs av våra spelterminaler just nu, men vi arbetar på att det ska fungera i framtiden, skriver Annika Camara, utvecklingschef Svenska spel.

Foto: Jens Bäckström

Insändare2024-06-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min käre far är 99 år gammal nu, vilket är en aktningsvärd ålder.

Hela sitt yrkesliv har han tillbringat som lärare. På sitt sommarlov extrajobbade han som reseledare och guide för Reso resebyrå på bussresor runt om i Europa. Allt för att vi barn och mamma skulle ha det bra. Han har aldrig varit i klammeri med rättvisan, inte fastnat i vare sig dryckenskap eller spelberoende.

Han har arbetat ideellt för Rädda barnen och varit aktiv i det som förr hette Hem och Skola.

Synen och hörseln är ju inte lika bra som tidigare så sitt körkort förnyade han inte och eftersom det inte heller blir några resor utanför Sveriges gränser, så förlängde han inte passet.

En giltig fotolegitimation måste han ju ändå ha så det ordnade han via Skatteverket i år.

Eftersom kroppen är ganska skröplig, men inte huvud och intellekt, så körde jag pappa i rullstol till en lokal där han kunde förtidsrösta i det förestående EU-valet. Pappa har alltid röstat i alla val i Sverige. 

Det gick hur fint som helst i röstningslokalen, men på tillbakavägen ville han slinka in hos ett spelombud och förlänga sina Lottorader hos Svenska Spel. Men se, det gick inte alls. Hans fotolegitimation utfärdad av Skatteverket i januari 2024,  godkänns inte av Svenska Spel.

Endast Pass, körkort, polisens legitimation eller BankID (vilket pappa aldrig har haft eftersom han aldrig haft en mobiltelefon). Nya regler sedan en vecka enligt spelombudet som var lika upprörd som vi .

Ett svenskt giltigt Id-kort med chip och foto utfärdat av en svensk myndighet är alltså inte giltigt för att fortsätta att spela på Lotto.

Pappa själv tycker att det är höjden av åldersdiskriminering och kränkning och kan inte förstå hur det kan vara lagligt att bete sig så ?

Kom inte och säg att det har med penningtvättslagen att göra….

En mycket uppgiven dotter

Svar direkt

I maj ändrade Svenska Spel så att alla spel i butik går via kundernas spelkonton. 

Det innebär att både insatser görs från och vinster betalas ut till spelkontona. Detta är ett led i vårt arbete med att minska kontanthanteringen och därmed minska risken för penningtvätt. 

För spelare som spelar både online och i butik innebär detta också en bättre spelupplevelse. En följd av denna förändring är att vi tagit bort ombudens möjlighet att manuellt knappa in personnummer i spelterminalen, utan ett giltigt ID måste scannas in. Detta för att skydda kundernas pengar som finns på spelkontona så att ingen obehörig kan få tillgång till spelkontot. 

Skatteverkets ID:n är dessvärre utformade på ett sätt som inte stödjs av våra spelterminaler just nu, men vi arbetar på att det ska fungera i framtiden. Tills vidare är det, som du skrev i insändaren, körkort, pass, nationellt ID-kort eller BankID som gäller. Din pappa är i gott sällskap av flera miljoner seniorer i Sverige som spelar hos Svenska Spel så jag vill verkligen understryka att det inte handlar om din pappas ålder utan om utformningen av Skatteverkets ID-kort. 

Vi beklagar att det har blivit såhär för din pappa och hoppas att ni kan hjälpa honom att skaffa ett nationellt ID-kort istället så han kan fortsätta lägga sina Lotto-rader.

Annika Camara, utvecklingschef ombud Svenska Spel